U FBiH u posljednja 24 sata registrovana 154 slučaja zaraze koronavirusom

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.487 uzoraka, od kojih je 154 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 150.524 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 17.033 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 12.915 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 392 pacijenta. Trenutno je aktivan 3.631 slučaj/pozitivan na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 11 smrtnih ishoda. U protekla 24h preminulo je šest osoba, četiri muškarca iz Zenice, Jajca, Sarajeva i Tomislavgrada, kao i dvije žene iz Žepča i Srebrenika, dok je 5 smrtnih ishoda iz proteklog perioda, koji su tek prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, pojašnjavaju iz ZZJZ FBiH. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 487, i to 320 muškaraca i 167 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se i dalje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ovog broja njih pet, odnosno 62,50 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije.Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 397 testiranih osoba, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 18. do 23. septembra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljeno je 27 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom smanjen na 243.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 28 osoba.

Nažalost, jedan pacijent je preminuo, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom povećan na 81.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.510 zaraženih osoba, od čega je 4.186 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 10. do 24. septembra ove godine rješenjima inspekcije naložena je 620 samoizolacija, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Sarajevska sehara napominje svoje čitaoce da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje donose nadležne institucije, te da slijede striktno savjete stručnih osoba.