Velika Britanija pooštrava epidemiološke mjere: Pabovi će služiti goste isključivo za stolovima, a zatvarat će se već u 22

Od četvrtka će britanski pabovi, barovi i drugih ugostiteljski objekti zatvarati vrata od 22:00, što predstavlja dodatnu mjeru i napor tamošnje vlade da suzbije nagli porast stope koronavirusa.

Premijer Boris Johnson najavit će nove mjere u utorak, dan nakon što su njegovi savjetnici za nauku i predstavnici zdravstvenog sektora upozorili o novom talasu virusa u svima dijelovima zemlje.

Kako se broj novih zaraza ‘udvostručava svakih sedam dana’, ako se nešto ne poduzme, do sredine oktobra dnevni prosjek bi mogao iznositi oko 50.000, upozorio je savjetnik za nauku Patrick Vallance.

Gostujući u TV emisiji, Vallance je objasnio da porast broja novih zaraza znači ‘porast broja hospitalizacija, kao i smrtnih ishoda’, upozoravajući na nužnost ‘brzine i djelovanja kako bi se reducirala stopa’.

Pored kraćeg radnog vremena za ugostiteljske objekte, vlada je već najavila stroge kazne za kršenje samoizolacije, kao i zabranu okupljanja za više od 6 osoba.

Premijer Johnson će u utorak izvijestiti parlament o epidemiološkoj situaciji, a planirano je i televizijsko obraćanje naciji o naporima vlade na suzbijanju koronavirusa.

Stopa zaraze raste među svim starosnim skupinama, a prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Velika Britanija ima najveći smrtni ishod u Evropi koji iznosi 41.800.

U ponedjeljak je potvrđeno 4.300 novih slučajeva infekcije što je novi skok kao što je bio slučaj početkom aprila kada je prosjek u jednom danu dostigao 6.199 slučajeva.