Video/ Lea Bajrić: Moj otac je zatvorenik, neko se igra samovlašća i brani kretanje 80 uposlenika

Ispred zgrade Općine Centar danas su održani protesti uposlenika Agencije Poslovnost koji su se okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog kako tvrde zabrane slobodnog kretanja koja im je narušena prvenstveno betonskim barikadama, a zatim fizičkom silom.

Kako je prethodno saopćeno Iz Agencije Poslovnost, institucije već mjesec dana nisu bile u stanju osigurati slobodu kretanja radnicima, koja im je narušena prvo betonskim barikadama, a potom fizičkom silom. Uposlenicima Agencije jedino rješenje bilo je izlaz uz pomoć merdevina kroz prozor visine 10 metara, a zatim im je prije dva dana i ta mogućnost ograničena kada je 80 radnika bilo zadržano u prostorijama Agencije bez mogućnosti izlaska.  Detaljnije o ovom slučaju za Sarajevsku seharu rekla je Lea Bajrić, kćerka vlasnika Agencije Poslovnost, a ujedno i zaposlenica.

“Najveći problem je što se cjelokupna situacija predstavlja kao imovinsko-pravni spor. Ovdje je problem što je neko unutar postojanja spora odlučio da elementima samovlašća zabrani kretanje 80 uposlenika naše agencije, te i svim klijentima. Riječ je o tome da smo mi kompaniju kupili 2010. godine, dok je druga firma svoju kompaniju preuzela 2016. godine, oni su neočekivano u jednom momentu poručili kako je dio naše zgrade njihov a zatim je cjelokupni slučaj završio na sudu. Nakon toga ista kompanija odlučuje se blokirati prilaz putu što uopšte nije smjelo da se uradi po bilo kojoj osnovi. Metode kojima su se koristili apsolutno podsjećaju na ‘Balvan revoluciju’ “, poručila je Lea Bajrić za Sarajevsku seharu, a između ostalog kazala je i da je njen otac trenutno zatvorenik i da ne može izaći iz kancelarije, jer ukoliko izađe više neće biti u mogućnosti da se vrati.

O razlogu organizovanja protesta ispred zgrade Općine Centar ova uposlenica Agencije Poslovnost je poručila:

“Općinska urbanističko-građevinska inspekcija bila je obavezna izaći na teren i narediti uklanjanje barikada postavljenih ispred Agencije iz razloga što ne postoji niti jedna dozvola. Općina je poslala pogrešnu inspekciju, odnosno komunalnu, pretpostavljam namjerno, koja je nadležna za javne površine. Općinska urbanističko-građevinska inspekcija unatoč svim dopisima i zahtjevima da izađe na teren to nije učinila”.

Obzirom da su uposlenici agencije Poslovnost danas ispred zgrade Općine Centar iskazali svoje negodovanje zbog situacije u kojoj se ovo pravno lice našlo, Općina Centar izdala je saopćenje u kojem se tvrdi da Općina nije nadležna za rješavanje spora pravnih lica na Marijin dvoru.

“Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je upoznat sa situacijom i ovom prilikom je izrazio uvjerenje da će komšijski odnosi, a u interesu uposlenika obje firme, biti riješeni na obostrano zadovoljstvo putem dogovora ili u krajnjem slučaju suda. Također, izrazio je i žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli uposleni obje firme, te uvjerenje da će nadležni na zadovoljstvo uposlenih u oba pravna lica u što kraćem roku riješiti nastale probleme. Međutim, Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje”, saopćeno je iz Općine Centar.

O ministru Jusku koji je istakao kako on o ovom slučaju nema nadležnost Bajrić je istakla:

“Ministar Jusko tvrdi da on nema nikakvu nadležnost o ovom slučaju, a smatram da to apsolutno nije tačno. Nama nije omogućena sloboda kretanja. Već deset dana lično postavljam pitanje ko izuzev države odnosno pripadnika MUP-a može građaninu onemogućiti kretanje. Na ovo pitanje nikakav odogovor ne dobijam, što smatram u potpunosti apsurdnim i necivilizacijskim”.

Obzirom da su u Agenciji Poslovnost zaposlene osobe sa invaliditetom, u razgovoru sa Leom Bajrić osvrnuli smo se na postupanja prema tim osobama, te i trenutnu situaciju gdje su svi uposlenici primorani prostorije Agencije napuštati uz pomoć merdevina kroz prozor.

“Mišljenja sam da osobama sa invaliditetom mora biti obezbijeđen pristup što je sastavni dio svih zakonskih akata. Riječ je o civilizacijskim normama u poslovanju. Mi se sami pokušavamo na neki način prilagoditi trenutnoj situaciji te prakticiramo da većinski broj naših uposlenika sa invaliditetom radi od kuće”, poručila je za Sarajevsku seharu kćerka vlasnika Agencije Poslovnost.

O cjelokupnom slučaju Bajrić je istakla da se sve odvija uz značajnu političku pozadinu, te da je riječ o investitorima koji već kako poručuje imaju potpisane ugovore sa načelnikom Ajnadžićem.

“Najodgovornijim smatram nadležne inspekcije, tačnije urbanističko-građevinska, zatim MUP Kantona Sarajevo koji je dozvolio zaštitarskoj agenciji Gama AA da koristi elemente samovlašća i onemogućava ljudima slobodu kretanja, bez ikakve nadležnosti, te i Sud koji je donio mjeru, ali preko osam dana istu nije izvršio”, rekla je Lea Bajrić.

Bajrić poručuje o klijentima Agencije kako nažalost tržište trpi jer nije naviklo da Agencija nije dostupna klijentu u svakom segmentu poslovanja.  O najpogodnijem rješenju i okončanju problema Lea Bajrić je istakla:

“Najpogodnije i najbrže rješenje je ponovni izlazak urbanističko-građevinske inspekcije na teren ili bilo kojeg faktora u vlasti”.

Ova uposlenica Agencije Poslovnost za Sarajevsku seharu spomenula je i pojedine političke subjekte koji su kako poručuje: “Javili su se da stanu na našu stranu, ali nam to nije potrebno. Smatram da je reakcija pojedinih političkih stranaka jedino iz razloga da zarade za sebe ‘političke poene’. Od takvih izdvajam trenutno stranke opozicije. Sve se dešava na 100 metara od njihovih ureda i smatram da svi mogu izaći na teren, te reagovati po uputama zakona. Mi ćemo nastaviti sa pravnom borbom, a za naš slučaj sigurna sam da će morati neko odgovarati. Odustati definitivno nećemo, ugrožena su nam osnovna ljudska prava. Naredna instanca nam je Sud i sprovođenje njihove mjere”.