Vlada FBiH: U rješavanje statusa radnika Krivaje Mobel, u stečaju, uključiti i niže nivoe vlasti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primili su danas predstavnike radnika privrednog društva Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići, u stečaju.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima rješavanja statusa radnika ove kompanije.

Federalni premijer je podsjetio da je Vlada FBiH u aktuelnom sazivu od početka svog mandata radila na rješavanju zatečenih problema radnika, te da su dosad isplaćene neizmirene obaveze za više od 400 radnika od njih ukupno oko 800.

Ministar Džindić je naglasio kako očekuje da proces rješavanja statusa radnika, zajedno sa Vladom FBiH, podijele i niži nivoi vlasti, konkretno Zeničko-dobojski kanton i Općina Zavidovići.

Naredni sastanak predstavnika Vlade FBiH i radnika Krivaje Mobel, u stečaju, planiran je za sljedeću sedmicu u Zavidovićima, a njemu bi trebali prisustvovati i premijer ZDK-a i načelnik Općine Zavidovići.

Tom prilikom će bit detaljno razgovarano o uvezivanju radnog staža radnika Krivaje Mobel koji za to ispunjavaju zakonom propisane uslove, a o trošku Federacije BiH.

Također, bit će razmatrane i mogućnosti za isplatu otpremnina i socijalnu pomoć za dio radnika, u skladu s trenutnim mogućnostima Vlade FBiH, uključujući i niže nivoe vlasti.

Predstavnici radnika Krivaje Mobel, u stečaju, zahvalili su premijeru i ministru na odvojenom vremenu i svemu što je Vlada FBiH dosad uradila za njihove kolege. Poručili su da se nadaju regulisanju statusa njihovih kolega koji dosad nije riješen.