Vrtić “Bulbul”: U toku radovi na stabilizaciji objekta i krovnoj konstrukciji

Na Bistriku je u toku rekonstrukcija i sanacija devastiranog Vrtića „Bulbul“.

Iz nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad potvrdili su da se trenutno izvode radovi na stabilizaciji objekta.

“Nakon što je izvođač radova pristupio građevinskim radovima u unutrašnjosti objekta, uočeno je kako je konstrukcija objekta nestabilna. Urađeno je novo tehničko rješenje koje podrazumijeva ugradnju novih armirano-betonskih elemenata, umjesto dosadašnjih drvenih greda. Trenutno se radi na konstrukciji ravnog i vrlo složenog krova”, pojasnili su u Službi.

Vrtić „Bulbul“ je bio devastiran u periodu agresije na naš grad i od tada je potpuno prestao sa radom. Projektom kojeg finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u iznosu od 820.000 KM lijeva obala Miljacke, prvi put nakon agresije, dobit će javni vrtić. Radovi će se odvijati u fazama i uključivat će kompletnu sanaciju enterijera i eksterijera. Uradit će se svi arhitektonski i građevinski radovi, nove vodovodne i elektro instalacije, sanacija enterijera i vanjsko uređenje, kao i utopljavanje fasade po najnovijim standardima.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je početkom ove godine kroz program rada za 2020. godinu rekonstrukciju vrtića „Bulbul“ kao jedan od najznačajnijih projekata. Radove izvodi firma Kol invest, a rok za završetak je 180 kalendarskih dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.