Općina Novo Sarajevo: Potpisan Ugovor o adaptaciji sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“

U Osnovnoj školi „Čengić Vila I“ u utorak, 15. septembra ove godine potpisani su ugovori o adaptaciji sala za tjelesni odgoj tri novosarajevske osnovne škole: „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“.

Ugovore je potpisao Općinski načelnik Nedžad Koldžo sa predstavnicima firmi „EKO-GRADNJA d.o.o. Sarajevo Alenom Mujezinovićem i „KOLINVEST d.o.o. Sarajevo Enisom Kolak – Bajić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktori osnovnih škola „Čengić Vila I“ Asmir Zukić, „Grbavica I“ Almira Tabaković i „Hrasno“ Nermina Planinčić, budući da su ovo tri prioritetne škole u kojima će se izvoditi pomenuti radovi.

U svom obraćanju, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o nastavku uspješne saradnje sa novosarajevskim osnovnim školama, te da nakon što su realizirani projekti energetskog utopljavanja četiri osnovne škole, iskazala se potreba za rekonstrukcijom fiskulturnih sala koje su u svim školama poprilično stare, a neke i neuslovne za odvijanje nastave. Prema izrađenoj investiciono-tehničkoj dokumentaciji za adaptaciju sala, odabrane su ove tri prioritetne sale osnovnih škola, za šta je u izdvojeno ukupno oko 300.000 KM, dodao je načelnik Koldžo

Direktori novosarajevskih osnovnih škola zahvalili su se Općini Novo Sarajevo što su i u ovim otežanim uslovima rada izazvanih pandemijom korona virusa uspjeli izdvojiti značajan dio Budžetskih sredstava za rekonstrukciju fiskulturnih sala.

Direktor OŠ „Čengić Vila I“ Asmir Zukić izrazio je zadovoljstvo što će učenike pri povratku u školske klupe i pri vraćanju na tradicionalno odvijanje nastave dočekati potpuno nova i opremljena sala za treniranje i odvijanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Svoju zahvalnost iskazala je i direktorica OŠ „Hrasno“ Nermina Planinčić, budući da je ova škola dobila i novu fasadu u okviru projekta energetske efikasnosti kojim je izvršena i zamjena vanjske stolarije, sanacijom sale za tjelesni odgoj bit će uveliko unaprijeđen rad i boravak učenicima u ovoj školi.

Fiskulturna sala u OŠ „Grbavica I“ nije renovirana od 1998. godine, što govori o dotrajalosti prostora koji je poprilično i neuslovan za odvijanje nastave, istakla je u svom obraćanju direktorica ove osnovne škole Almira Tabaković, zahvalivši se Općini na izdvojenim sredstvima i na tome što uvijek prepozna stvarne probleme škola.

Početak radova je planiran odmah po potpisivanju današnjeg ugovora, a isti će podrazumijevati građevinsko-zanatske radove, radove na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacijama i mašinskim instalacijama u salama za tjelesni odgoj, zatim u dijelu pripadajućih prostorija (sanitarni čvorovi i svlačionice), te nabavku neophodne opreme za fiskulturne sale koja se ugrađuje i to: koševi, švedske ljestve, užad i merdevine za penjanje i slično, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.