Znate li koja su dezinfekciona sredstva najbolja za korištenje tokom pandemije?

Tokom pandemije COVID-19, preporučuje se kontinuirano provoditi mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa, a jedna od mjera jeste pravilna dezinfekcija ruku, predmeta i površina.

Dezinfekcija je tretman kojim se reducira broj mikroorganizama do nivoa u kojem oni nisu u stanju izazvati bolest, a odnosi se na dezinfekciju ambijenta tj. prostora i površina.

Postupak koji je identičan dezinfekciji prostora, a koji se provodi na ljudskoj koži je antisepsa. U svakodnevnom životu kada je riječ o ljudskoj koži pojmovi dezinfekcije i antisepse se vrlo često poistovjećuju. Kada je riječ o antisepsi ruku, primjenjuju se postupci pranja ruku tekućim sapunom i toplom (ne vrućom) vodom, a potom utrljavanja antiseptičkog sredstva za ruke sa svrhom uklanjanja vidljive nečistoće i reduciranja prolazne mikrobiološke flore, bez nužnog utjecaja na trajnu floru kože.

U većini slučajeva, ukoliko ruke nisu vidljivo zaprljane, dovoljno je primijeniti higijensko utrljavanje alkoholnog sredstva. Ovakva higijenska dezinfekcija ruku utrljavanjem je najbolji postupak u sprečavanju širenja infekcije! Prema odredbama FDA (američke Uprave za hranu i lijekove) iz 2019. godine, dezinfekcijska/antiseptička sredstva široke potrošnje, namijenjena za higijensko utrljavanje u ruke, smatraju se efikasnim i sigurnim samo ako kao aktivni sastojak sadrže etil alkohol, izopropil alkohol ili benzalkonij klorid.

Za ostale sastojke u slobodnoj prodaji na tržištu nema dovoljno naučnih dokaza djelotvornosti. Korištenje sredstava na bazi alkohola, uz pranje ruku i dezinfekciju površina u prostoru u kojem se čovjek kreće i boravi, osnovne su mjere koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u cilju zaštite sebe i drugih ljudi od infekcije koronavirusom (COVID-19). Kod korištenja dezinfekcijskih sredstava, isto koliko je važno koristiti djelotvorna sredstva, toliko je važno i da korišteni dezinficijensi budu sigurni za korisnike. Još od Hipokrata, jedan od najstarijih etičkih principa medicinske prakse glasi „Primum non nocere“ ili „Prvo je ne naškoditi“.

Da bi prostor u kojem boravimo ili se krećemo zaista bio čist, postupci čišćenja i higijenske mjere dezinfekcije površina, predmeta i prostora trebaju se provoditi svakodnevno korištenjem sredstava na bazi alkohola.

Od alkoholnih dezinficijenasa dostupan je bakticid koji sadrži efikasnu virocidnu kombinaciju alkohola etanola i izopropanola. Koristi se nerazrijeđena, već pripremljena otopina, na način da površine ili predmete pomoću raspršivačke pumpice treba naprskati sa odstojanja od 30 cm ili prebrisati mekom tkaninom natopljenom dezinficijensom, te ih ostaviti da se osuše. Posebno je pogodan za dezinfekciju teško dostupnih površina.

Benzal 5 je 5% rastvor benzalkonij hlorida i spada u grupu kationskih dezinficijenasa. Između ostalog, benzal 5 djeluje i na širok spektar virusa, uključujući lipofilne. Koristi se za dezinfekciju nečiste radne odjeće i druge tekstilne robe prije pranja, te za antimikrobnu impregnaciju radne odjeće i druge tekstilne robe odmah nakon pranja. Koristi se i za dezinfekciju površina, predmeta, pribora, uređaja i opreme u prehrambenoj industriji i prodavnicama, te u veterinarskoj medicini, kao i za dezinfekciju zraka.

Kada je riječ o antisepsi ruku, u borbi protiv koronavirusa SZO preporučuje, pored obaveznog pranja sapunom, primjenu sredstava na bazi alkohola koja su namijenjena za primjenu na kožu.

Alkosol sadrži kombinaciju etanola i izopropanola koja predstavlja efikasno sredstvo za uništavanje raznih virusa, a dodatak ortofenilfenola pojačava animikrobno djelovanje i produžava djelovanje preparata. Djelovanje alkohola koji se nalaze u sastavu Alkosol usmjereno je na viruse koji sadrže ovojnicu, kao što je novi koronavirus, uzročnik COVID-19. Koža ruku vrlo dobro podnosi Alkosol, jer zahvaljujući odgovarajućim dodacima ovo sredstvo štiti, njeguje i sprečava isušivanje kože. Nakon primjene ostavlja ugodan i osvježavajući miris.

Druga mogućnost je koristiti aseptan, snažan dezinficijens novije generacije koji sadrži 0,5%-tni rastvor hlorheksidin diglukonata u 70% etanolu, dvije supstance koje se međusobno dopunjuju i pojačavaju antimikrobno virocidno djelovanje. Koristi se prvenstveno za antisepsu ruku, ali i predmeta i čistih radnih površina, najčešće u domaćinstvu kao i u radnom okruženju. Hlorheksidin se ubraja u antiseptike koji posjeduju rezidualno (perzistentno) djelovanje. Ima jak afinitet prema koži s aktivnošću koja se zadržava tokom čak šest sati, i duže. Ima najbolji perzistentni efekat u odnosu na druge antiseptike.