Istraživanje pokazalo: Svaka peta osoba osjetila je depresiju tokom pandemije

Najnovije istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazuje utjecaj krize izazvane koronavirusom na mentalno zdravlje Britanaca.

Kako pokazuju podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) broj odraslih koji osjećaju simptome depresije duplirao se tokom pandemije, a brojke se odnose na Veliku Britaniju ali veoma lako mogu da budu primjenljive i na druge zemlje.

Podaci dobijeni istraživajem na istoj grupi od 3.527 odraslih osoba u toku perioda između jula 2019 i marta 2020, i tokom pandemije (od marta do juna 2020) pokazuju da su se simptomi kao što su osjećaj bespomoćnosti, manjak sna i manjak zainteresovanosti za aktivnosti dramatično uvećali.

Broj odraslih osoba koji osjećaju neke oblike depresije porastao je sa 9,7 posto prije marta, na 19,2 posto tokom pandemije; što znači da se broj i više nego udvostručio.

Žene između 16 i 39, “koje nisu u mogućnosti da sebi priušte neplanirani trošak,” kao i osobe sa invaliditetom najčešće su pogođeni simptomima depresije. Skoro svaki treći prpadnik uzrasta između 16 i 39 godina (31 posto) osjetili su umjerenu do ozbiljnu depresiju tokom pandemije, u poređenju sa skoro svakim devetim (10.9 posto) prije marta.

Skoro 13 posto odraslih ispitanih u ovom istraživanju razvili su umjerene do ozbiljne simptome depresije tokom pandemije, u poređenju sa samo 6.2 posto populacije koji su od depresije patili prije marta ove godine.

Psiholozi upozoravaju da nipošto ne smijemo zanemarivati utjecaj pandemije na mentalno zdravlje, te da iz trenutne situacije moramo pokušati izvući samo najbolje.