Promjenite loše navike: Kako stići sve na vrijeme

Ukoliko imate previše obaveza, i ne stižete obaviti sve na vrijeme, naučite kako efektivno i pravilno obavljati više stvari istovremeno. 

Svako od nas, često i nesvjesno, svakodnevno obavlja neku vrstu multitaskinga. Brojne nas obaveze svakoga dana jednostavno tjeraju da obavljamo više stvari istovremeno, bilo da se radi o poslovnim ili privatnim obavezama. Dok neki tvrde kako multitasking zapravo zamara naš mozak i smeta produktivnosti, drugi tvrde da je uspješan multitasking itekako moguć, ali i koristan, uz nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Bez popisa obaveza nema multitaskinga 

Ono u čemu najčešće griješimo je upravo zanemarivanje važnosti stavljanja na papir stvari koje trebamo obaviti u danu i određivanje prioriteta. Dnevne obaveze i razne neočekivane situacije na poslu mogu poremetiti naše planove koje smo imali u glavi za taj dan i u takvim trenucima jednostavno možemo zaboraviti nešto odraditi. Kako biste to izbjegli, svako jutro napravite popis s obavezama za taj dan i pobrinite se da bude uvijek uz vas. Osim toga, važno je i odrediti prioritete pa krenite s važnijim zadacima ili onima za koje znate da ćete trebati izdvojiti nešto više vremena.

Krenite sa sličnim zadacima i uklonite sve što vas ometa
Povežite slične zadatke ili aktivnosti i povećati ćete šansu za uspješan ishod multitaskanja. Pokušavate li istovremeno obavljati više nepovezanih stvari izgubiti ćete fokus, smanjiti produktivnost i izgubiti dosta vremena.

Kako bi multitasking bio uspješan, važno je imati i dobre uslove za njega. Ako vam smeta često prekidanje kolega zamolite ih da to ne rade, ili odrađujte posao od kuće, ukoliko ste u mogućnosti. Nekima u koncentraciji smeta i pozadinska buka, pa ako je to slučaj i kod vas, izbjegavajte takve prostore ili jednostavno nabavite slušalice. Ometanje mogu predstavljati i obavijesti o novim mailovima ili neke notifikacije na društvenim i poslovnim mrežama, pa ih isključite.

Nije tajna da multitasking opterećuje mozak i neophodno mu je pružiti i adekvatan odmor kako biste nastavili s uspješnim obavljanjem više stvari istovremeno. Primijetite li da ste premoreni, da gubite fokus i koncentraciju nemojte nastaviti s multitaskingom, već dio zadataka prebacite na drugi dan kada ćete biti svježi i odmorni.

Upoznajte sebe

Važno je poznavati sebe i način na koji funkcionirate u obavljanju zadataka te prema tome organizirati svoj raspored. Ako ste najproduktivniji ujutro, sve važnije zadatke nastojte obaviti odmah na početku radnog vremena. Znate li da neke stvari radite sporije od drugih, za njih si u organizacijskom rasporedu ostavite i više vremena. Nemojte tražiti od sebe previše jer će to samo doprinijeti smanjenju motivacije i porastu frustracije zbog nedovršavanja zadataka.

Multitasking može biti i zabavan

Nije tajne da ćete neke zadatke brže i lakše obaviti uz kombinaciju nekih stvari koje vam stvaraju užitak. Pa tako možete kombinovati pisanje poslovnih mailova uz pjevušenje najdraže pjesme, odrađivanje teških zadataka uz ispijanje kafe i jadanje kolegama na količinu posla koju obavljate ili čišćenje stana uz plesni nastup. Rutinske zadatke kombnujte sa zabavnim stvarima u kojima uživate i koje vas opuštaju pa će i cijeli multitasking biti efektivniji i lakši.