Foto: sarajevo.ba

Bistrička stanica nakon 42 godine postaje muzej: Zvanično počeli radovi na rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika

Inicijativa da Bistrička stanica odmah po ukidanju pruge, postane muzej, nakon 42 godine postaje realnost.

Zahvaljujući aktivnostima gradske administracije, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, danas su zvanično počeli radovi na obnovi, restauraciji i rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika.

Gradili su je Eiffelovi učenici, danas je obnavljaju sarajevski neimari.

„Ovo je još jedan historijski dan za grad Sarajevo. Bistrička stanica je jedina stanica iz Austro-ugarskog perioda, kulturno-historijski je objekat i kao takav nacionalni je spomenik BiH. Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled i sa ponosom je predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju grada. Sretan sam što radimo projekte koji će biti mjesto susreta i novih lijepih uspomena“, istakao je gradonačelnik Skaka.

U sklopu zaštitne ograde Bistričke stanice planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati ovaj objekat poslije obnove.

Bistrička stanica je rađena u alpskom stilu, bila je najskuplja pruga koja se ikad radila na ovim prostorima, ističe Mufid Garibija, sarajevski ugledni arhitekta.

Njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Zahvaljujući tom filmu o ovom objektu se i danas priča u svijetu.

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom, vratit će autentičan izgled ovom objektu koji će otvoriti svoja vrata i predočiti svoju bogatu kulturno-historijsku vrijednost.