Čerkez: Ukoliko građani budu poštovali sve mjere neće biti lockdowna

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je na današnjoj press konferenciji kako se za sada neće uvoditi restriktivnije mjere na nivou FBiH, a da li će biti ponovnog lockdowna zavisi od građana i da li će se oni pridržavati mjera i spriječiti širenje koronavirusa.

“Situacija je ozbiljna, ulazimo u neizvjestan i težak period. Evidentan je ubrzan porast slučajeva ne samo kod nas već i u cijeloj Evropi. Predstoji nam teška borba. Nadamo se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo ovu borbu dobiti. Svjesni smo, razumijemo ljude da su umorni od pandemije i u njima se javlja određeni otpor. I nama svima je jako teško i zdravstvenim radnicima isto tako koji radimo ovaj posao 11 mjeseci. Zdravstveni radnici su na rubu iscrpljenosti. Mi smo narod koji je uvijek imao empatiju i poštovanje prema drugom i siguran sam da ćemo je pokazati opet i učiniti sve da se ne proširi ovaj virus. Mjere nisu teške, kazali smo da se moramo naoružati strpljenjem”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako se infekcija najviše širi među radno sposobnim stanovništvom, a najteža situacija za sada je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10, a da se porast bilježi u Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonu Sarajevo. Čerkez je upozorio da je zdravstveni sistem spreman, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

“Situacija je pod kontrolom kada je u pitanju sektor obrazovanja, škole su spremne za sve varijante i online i klasičnu nastavu. Ako se situacija pogorša sigurno je da je jedna od opcija ponovo online škola. Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno, ali kantoni će donijeti odluke”, izjavio je Čerkez.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa rekao je da se u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos istog.

Kako je naglasio, od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno je  21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo od posljedica zaraze koronavirusa, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.

“Od početka septembra pratimo intenzivnije distribuciju kada je u pitanju dobna struktura oboljelih, a razlog tome je početak škole. U septembru je bilo osam posto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u ove dvije sedmice u oktobru školska djeca čine 10,2 posto u ukupnom broju oboljelih”, dodao je Musa.

Naglasio je da je neophodno da stanovništvo poštuje mjere prevencije i kontrole infekcije i to su mjere distance, higijene, nošenje maski te ventilacija zatvorenih prostora.

“Ušli smo u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom, a u prilog nam ne ide promjena sezone zbog čega više ljudi boravi u zatvorenim prostorima”, kaže Musa.

Dodao je kako je važno da se ograniči kontakt u okruženjima gdje je kontakt najvjerovatniji, a to su okupljanja u zatvorenim prostorima sa slabom ventilacijom gdje nije moguće zadržati distancu.