CIK odlučio da poništi ovjeru Ujedinjene Srpske za učešće na izborima, Stevandiću kazna od 10.000 KM

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku kojom se poništava ovjera stranke Ujedinjena Srpska za učešće na lokalnim izborima 2020. godine, a predsjedniku te stranke Nenadu Stevandiću, zbog utvrđene lične odgovornosti izriče se kazna od 10.000 KM.

Ujedinjena Srpska i Stevandić kažnjeni su jer su 20. septembra objavili video-spot na društvenim mrežama Twiter i Facebook, te na YouTube kanalu sa sadržajem za koji je CIK utvrdio da može donijeti neposredan i nedvosmislen rizik od podsticanja na mržnju i izazivanje straha.

Naloženo je da se sporni video-spot ukloni sa svih društvenih mreža i kanala.

Kao posebno otežavajuću okolnost CIK je uzeo u obzir to što je Ujedinjena Srpska, uprkos tome što je znala da se vodi postupak zbog spornog spota, nastavila s njegovim objavljivanjem.

Također, ova stranka je već kažnjavana zbog kršenja Izbornog zakona što je bila dodatno otežavajuća okolnost.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a u u svom izjašnjenju Ujedinjena Srpska navela je da razlog objave video-spota “nije predizborna kampanja nego poziv političkim strankama i političarima na ujedinjenje i da ista ne predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona”.

Inače, CIK je u ovom slučaju postupio po službenoj dužnosti, a odluka još nije pravosnažna, jer na nju postoji pravo žalbe, piše fokus.