Vrsta pilinga za lice prema tipu kože

Za piling suhe kože idealni su hemijski pilinzi poput mliječne ili glikolne kiseline, dok je za masnu kožu prikladan i fizički i hemijski piling.

Ukoliko koža uđe u osjetljivu fazu, piling treba raditi rjeđe, najviše jednom tjedno, ali i onda treba pratiti razvoj situacije, moguće da je i to previše.

“Ako imate suhu kožu, mogla bi se pod utjecajem klasičnog, fizičkog pilinga previše ljuštiti. Predlažem hemijski piling s kiselinama kao što su glikolna, mliječna ili piruvična”, predlaže dermatologinja Sapna Palep iz New Yorka. Dodaje da čestice iz hemijskih pilinga potiču proizvodnju kolagena i elastina koji su ključni za zdravu, mladoliku kožu.

Nakon pilinga suhe kože, nanesite hidratantnu kremu sa sastojcima koji zadržavaju vlagu poput ceramida ili hijaluronske kiseline. Osim toga, za izlazak je ključno nanijeti i kremu sa zaštitnim faktorom.

“Oni s masnom kožom mogu koristiti bilo koji piling do tri puta sedmično. Ujedno predlažem i salicilnu kiselinu, koja se koristi i za kožu s aknama”, izjavila je dermatologinja iz Phoenixa, Brooke Jeffy.

Upozorava da lice možda proizvodi veću količinu sebuma upravo radi suhoće, zbog toga je ključno prvo definirati tip kože. Oni s osjetljivom kožom moraju paziti te možda u potpunosti izbjeći piling. Naime, time će samo dodatno iritirati ionako oštećenu kožu, piše 24sata.hr.

“Ovom tipu kože predlažem eventualno piling s mliječnom kiselinom, koja je vrlo blaga, a odlični su i ultrasonični uređaji za čišćenje lica”, komentarisala je Jeffy.

Da biste znali čini li piling više štete nego koristi, obratite pažnju na to kako koža izgleda i kako je osjećate nakon upotrebe.

” Normalno je da koža postane roza desetak minuta nakon što upotrijebite fizički piling. Što se tiče hemijskih pilinga, osjećaj peckanja je normalan, ali trebao bi nestati nakon što se proizvod ispere”, izjavila je dermatologinja Tsippora Shainhouse iz Los Angeles.