Da li znate koje su zdrave vrste brašna?

Brašno se koristi za izradu kolača, pekarskih proizvoda i tjestenine.

Neke vrste brašna zdravije su od drugih. Naprimjer, bijelo brašno i njegove vrste su manje zdrave jer su rafinisane kako bi se uklonile mekinje i klice, koje pohranjuju većinu vlakana i hranjivih tvari. Evo prijedloga nekih zdravijih alternativa za bijelo pšenično brašno.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je brašno bez glutena, te se dobija mljevenjem kokosovog oraha u mekani, fini prah. Ima više kalorija nego pšenično brašno i dobar je izvor proteina, masti, vlakana i minerala poput željeza i kalija. Za razliku od brašna sa žitaricama, kokosovo brašno sadrži veću količinu masti. Ova je mast prvenstveno zasićena i uglavnom se sastoji od triglicerida srednjeg lanca (MCT), koji mogu smanjiti upalu i doprinijeti zdravom metabolizmu. Kokosovo brašno također je bogato antioksidantima.

Brašno od badema

Bademovo brašno je dobar izvor magnezija, omega 3 nezasićenih masti, biljnih proteina i vitamina E – snažnog antioksidanta. Imajte na umu da bademi, kao i drugi orašasti plodovi i sjemenke, imaju više kalorija. Hranjivi sastojci u ovom brašnu nude više koristi, kao što su poboljšani inzulinski otpor, kao i manji LDL (loš) holesterol i krvni pritisak. Bademi također mogu zaštititi zdravlje mozga, s obzirom da vitamin E može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Brašno od kvinoe

Brašno od kvinoe je dobar izvor proteina, vlakana, željeza i nezasićenih masti. Osim toga, širi antioksidativne i antiupalne efekte koji mogu smanjiti rast tumora i ukupni rizik od bolesti.

Brašno od heljde

Bez obzira na to kako se zove, heljda nije povezana sa pšenicom i nema gluten u sebi. Dobar je izvor vlakana, proteina i mikronutrijenata poput mangana, magnezija, bakra, željeza i fosfora. Istraživanja pokazuju da ovo brašno može smanjiti šećer u krvi kod ljudi sa dijabetesom i poboljšati biomarkere za zdravlje srca.