FUZIP: Očekuje se analiza poduzetih mjera

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da u uslovima proglašene epidemije u FBiH postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je naredbom od 26.10.2020. godine naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH, da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19. Rok za uspostavu tih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja naredbe, a za njeno provođenje odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.

Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera na osnovu koje će biti donesene odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH.

Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, kao što to čini od početka proglašenja pandemije COVID-19, poduzimati sve zakonom propisane mjere, kontrolisati provođenje i poštivanje naredbi i mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te postupati u najboljem interesu zaštite zdravlja i života stanovništva u FBiH, saopćeno je iz ove uprave.