Da li znate zašto vam mišići izgledaju veće tokom treninga?

Vjerujemo da volite onaj osjećaj nakon treninga kada su vam mišići čvrsti, napeti i čine vam se većima nego inače.

Mnogima je to sjajan osjećaj, koji čini da se osjećate bolje, ali ubrzo shvatite da je to samo kratkotrajno i da ste se već iduće jutro vratili na staro.

Kada primjerice odaberete bučicu odgovarajuće težine i počnete s treningom bicepsa, mišićna vlakna postupno se povećavaju i pritišću krvne žile koje su zaslužne za izlazak krvi iz mišića. S obzirom na to da srce pumpa krv u vaš biceps brže nego što ona može izaći, mišić postaje privremeno veći i “napumpan” krvlju.

Nakupljanje tekućine i krvi unutar mišića je zapravo uzrok “pumpa”. Kada završite seriju, vaš biceps izgledat će veće nego što je u stanju mirovanja. Zbog toga profesionalni bodybuilderi prije svog nastupa rade serije s velikim brojem ponavljanja kako bi na nastupu izgledali mišićavije.

Što se tiče koristi “pumpa”, logički se da zaključiti da je on dobar za bildanje mišića. “Pump” se najčešće pojavljuje tokom intenzivnog treninga dizanja tegova.

Pojedine vrste treninga snage neće utjecati na povećanje mišića neposredno nakon zadnje serije. Programi treninga snage koji uključuju mali broj ponavljanja s korištenjem velikih težina i dužim odmorom između serija neće previše “napumpati” mišiće.

Mali broj ponavljanja omogućuje manje nakupljanje metabolita i manje vremena za nakupljanje krvi u vašim mišićima. Isto tako, ako se dugo odmarate između serija, vaše tijelo ima dovoljno vremena za prijenos metabolita iz mišića prije sljedeće serije.