Koja hrana je najlakša za probavljanje?

Hrana koja je lako probavljiva obično ima niske nivoe vlakana, a razlog tome je da se vlakna, iako su zdrava, ne probavljaju tako lako.

Naime, vlakna mogu uzrokovati probleme, od pojave gasova do teške stolice. Ishrana koja ima niske nivoe vlakana smanjuje količinu neprobavljenog materijala.

Konzervisano ili kuhano voće

Cijeli plodovi voća sadrže velike količine vlakana, ali ih kuhanje značajno smanjuje. Naprimjer, 148 grama sirovih krušaka sadrži 4,6 grama vlakana ili 18 posto dnevnog unosa. U konzervama, od 148 grama nalazi se otprilike pola količine vlakana (2,4 grama).

Mesni proizvodi i proteini

Glavni dijelovi piletine, puretine i ribe obično se dobro probavljaju. Vegeterijanci bi trebali uključiti u ishranu jaja, orašaste plodove ili tofu za dodatne izvore proteine. Način na koji pripremate meso također može utjecati na to koliko se lako probavlja. Umjesto da ga pržite, probajte sa roštiljem ili kuhanjem.

Žitarice

Možda ste čuli da su čitave žitarice najzdravije za konzumiranje u ishrani. Ako tražite laganiju opciju, držite se bijelog ili rafinisanog hljeba, tosta i krekera. Također možete pronaći suhe ili kuhane žitarice u prodavnicama. Potražite vrste koje sadrže manje od 2 grama vlakana po porciji. Rafinisano brašno (zrna) izmijenjeno je kako bi se uklonile mekinje i klice, što ga čini lakšim za probavu. Obično se rafinisano brašno ne preporučuje u velikim količinama.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi imaju niske količine vlakana i lako se probavljaju. Ako ne podnosite laktozu, mlijeko može izazvati dijareju. U tom slučaju potražite proizvode koji ne sadrže laktozu ili je sadrže u manjim količinama.