Damir Marjanović povodom smjene Vlade KS: Nema zamjeranja, ko radi taj i griješi, ali ima vremena za ispravljanje grešaka

Damir Marjanović, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, koji važi za jednu od najistaknutijih ličnosti akademske i političke scene u BiH, oglasio se na društvenim mrežama povodom najavljene smjene Vlade.

Na njegovo obraćanje javnosti čekali smo neko vrijeme, obzirom da se većina političara i zastupnika oglasila sinoć, a kako kaže njegovi su stavovi i razlozi za potpis itekako jasni već neko vrijeme.

Zastoj u procesu reforme obrazovanja, drastično smanjivanje izdavanja za nauku, neformiranje prijeko potrebnih instituta, nepoštivanje zaključaka nastalih tokom tematske sjednice i izostanak podrške najboljim studentima, a sve na uštrb predizbornih aktivnosti i osobnih interesa, su više nego dobar razlog da potražimo druge ljude koji će ozbiljnije raditi svoj posao“, počeo je svoje obraćanje.

Kaže da je pred zastupnicima “neizvjestan period u kojem moramo biti spremni da će budžet biti značajno smanjen i da će nova vlada morati da nastavi sa reformama u mnogo težim uvjetima u odnosu na 2018. ili 2019. godinu“.

Stoga nam je uistinu potrebna doza nove energije i novih ljudi da vrate optimizam i samopouzdanje u ovu našu kotlinu, a to se postiže isključivo marljivim radom i potpunom posvećenošću realizaciji svega dogovorenog“, kazao je.

Pojasnio je da proces smjene može biti kratak ali i duži, što ovisi o onima koji zakazuju sjednice.

Proces smjene vlade može biti kratak ,ali može biti i nešto duži, ovisno o stupnju odgovornosti onih koji jednostavno moraju uraditi svoj posao i na vrijeme zakazati sve sjednice i pripremiti sva izjašnjenja. Vidjet ćemo da li će razum i savjest nadvladati osobne ili stranačke interese.

U svakom slučaju, veliki je posao pred svima nama, jer ako neko misli da se neka vlada ruši tek “reda radi” grdno se prevario. Na kraju, tek manja korekcija i sugestija pojedinim medijima – nije ovo ‘četvorka i Aljoša’“, pojasnio je.

U ovoj većini, baš kao do prije neki dan u opoziciji, imaju bar dvije glave i četri ruke koje nisu dio nikakvog brojčanog skupa, četvorke, petorke ili čega ne, nego već duži period samostalno djeluju. No, nema zamjeranja, tko radi taj i griješi, ali ima i vremena da te greške i ispravi“, zaključio je Marjanović.