Evropska unija dala ultimatum Velikoj Britaniji: Ustupci ili Brexit bez sporazuma

Britanski premijer Boris Johnson u petak će ponuditi zvanični odgovor Velike Britanije na zahtjev Evropske unije za više ustupaka u procesu postizanja trgovinskog sporazuma koji bi, ako izostanu, mogli značiti Brexit bez sporazuma.

Finale ‘bez sporazuma’ petogodišnje krize koja je obilježila izlazak Velike Britanije iz EU, uzrokovalo bi opću pometnju u lancima nabavke koji se protežu diljem Evrope i izvan Starog kontinenta.

Predstavnici EU su na samitu o Brexitu u četvrtak Velikoj Britaniji dali ultimatum: da napravi ustupke u pogledu uvjeta sporazuma, ili da se pripremi za haotičan Brexit bez sporazuma 31. decembra.

Glavni britanski pregovarač David Frost izrazio je razočarenje i iznenađenje ‘nespremnošću EU da nastavi intenzivno’ raditi na sporazumu. On je također rekao da će odgovor stići iz kabineta premijera Johnsona.

“Iznenađen sam sugestijom da svi budući potezi ovise o Velikoj Britaniji”, izjavio je Frost i dodao da se radi o ‘neuobičajenom pristupu vođenju pregovora’.

Velika Britanija je formalno napustila EU 31. januara, ali dvije strane još uvijek nisu postigle dogovor u pogledu upravljanja trgovinskim odnosima koji godišnje ostvaruju oko 900 milijardi dolara, nakon isteka prelaznog perioda 31. decembra.

Premijer Johnson je u više navrata izjavio da preferira Brexit sa sporazumom, ali da Velika Britanija podjednako može ostvariti uspjeh i nakon Brexita bez sporazuma  uprkos činjenici da bi godišnji prinos bilateralne trgovine postao krajnje neizvjestan, kao i pitanje granice Sjeverne Irske.