Foto/ Nakon 28 godina Olimpijski muzej primio prve posjetioce: Zaštitni znak grada Sarajeva

Nakon 28 godina Olimpijski muzej je primio prve posjetioce, koji su imali priliku da pogledaju enterijer ove prelijepe građevine i izložene eksponate koji su se konačno vratili svojoj kući.

“Ovo je historijski trenutak za grad Sarajevo i BiH, ali i za Evropu i cijeli svijet. I veoma emotivan. Jedini Olimpijski muzej na prostoru Balkana je ponovo otvorio svoja vrata. Grad Sarajevo kao lider obnove zgrade Muzeja zahvaljuje Vijeću ministara BiH, Olimpijskom komitetu BiH, Kantonu Sarajevo i UNESCO-u, na finansijskoj i svakom drugom vidu podrške“, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik je podsjetio na projektanta istaknutog bh. arhitektu Ivana Štrausa, koji nas je nažalost napustio prije dvije godine. Zahvalio neumornom Edinu Numankadiću, izvođačima radova, mladim aktivistima i svima koji su doprinijeli ovom velikom projektu.

“Svi su oni dio ove jedinstvene priče, koja će ostati kao svjedok svega dobrog i bogate olimpijske historije grada Sarajeva“, poručio je Skaka.

A priča je okrunjena svečanošću na kojoj su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Njegovo presvijetlo visočanstvo, Princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo otvorili obnovljeni simbol našeg grada.

Olimpijski muzej kao još jedan zaštitni znak Sarajeva, trajno će čuvati uspomenu na „zlatni period“ ovog grada, na 14. Zimske olimpijske igre, ali i na EYOF 2019 koji nas je sve podsjetio na vrijednost olimpijskog duha i budućnost kakvu treba da gradimo.

Za sve građane i goste grada, u zimskom periodu, Muzej će biti otvoren od 9 do 18 sati, izuzev ponedjeljkom. Cijena ulaznice za domaće posjetioce je 5 KM, a za strance 12 KM. Djeca do 7 godina ne plaćaju, dok djeca starosne dobi od 7 do 18 godina, i penzioneri trebaju izdvojiti 2 KM.