Foto/ Održan šesti FAM Trip: Bh. mediji posjetili ljepote Hercegovine koje ne smijemo zaboraviti

Web platforma Odmori u BiH posvećena promociji bh. turizma održala je šesti po redu FAM Trip, u kojem su ovog puta mediji iz Bosne i Hercegovine posjetili Mostar, Blagaj i Počitelj.

Prva destinacija bilo je brdo Fortica, gdje su novinari odmorili od puta uživajući u panorami Mostara, te su poslušali kratku prezentaciju Mostar X agencije o samom brdu, jedinstvenim bunkerima koji potiču još iz doba Austrougarske i ziplineu u kojem se mogu okušati svi ljubitelji adrenalina, ali i oni koji žele testirati svoje granice.

Foto: D.Č./ Sarajevska sehara
Foto: D.Č./ Sarajevska sehara

Nakon toga su se predstavnici medija uputili prema Blagaju, gdje su im u restoranu „Bunski biser“ predstavnici Eko Centra Blagaj predstavili EU projekat kojeg trenutno realizuju. Sljedeća destinacija bila je Tekija u Blagaju. Svako ko posjeti ovo mjesto ne može ostati ravnodušan na njegovu ljepotu.

Blagajsku tekiju su izgradili derviši početkom 15. stoljeća sa porukom “Voljeti stvorenja radi Stvoritelja“. Tekijski kompleks sastoji se od turbeta (Sari-Saltuka i šejha Ačik-paše), sobe za ibadet, musafirhane, kuhinje, hamama, avlije i abdesthane. Postoji priča o ovoj tekiji, koja se prenosi s koljena na koljeno, a veže se za turskog putopisca Evliju Čelebiju i njegovu posjetu Blagaju. Kada je on posjetio tekiju, rekao je kako se ona ne bi trebala koristiti u finansijske svrhe. Tako je i bilo sve do 1991. godine. Kada se ulaz u ovu građevinu počeo naplaćivati, počele su svakodnevno padati kamenice sa stijena oko nje, što se do tada rijetko dešavalo.

Foto: D.Č./ Sarajevska sehara
Foto: D.Č./ Sarajevska sehara

Za ručak novinari su uživali u raznim vrstama ribe u restoranu LAKS. S obzirom da ih vrijeme nije poslužilo te je počela padati kiša, ekipa FAM Tripa je dan završila večerom u restoranu „Romanca“ nakon čega su se smjestili u hotelu „Villa Hana“.

Drugi dan putovanja ekipa je iskoristila kako bi uživala u kulturi i historiji ovog kraja, te su posjetili Počitelj.

Počitelj je naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i sigurno jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Predstavlja tvrđavu koja potječe iz srednjeg vijeka, a poznat je još pod nazivom “Grad od kamena“ kako ga je nekad zvao nobelovac Ivo Andrić.

Ovo naselje je pravi muzej na otvorenom, te u njemu možete vidjeti Šišman Ibrahim-pašinu džamiju iz 15. stoljeća, na kojoj se jasno vidi arhitektura osmanskog perioda, Počiteljsku sahat-kula, koja je nekada služila kao skrovište stražarima koji su čuvali grad od neprijatelja, medresu, hamam, han kao i kuću Gavrankapetanovića. Na ovom području zvanično boravi tek oko 13 porodica, koje čini uglavnom starija populacija. U januaru 2003. historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nakon Počitelja i obilaska punog utisaka, predstavnici bh. medija posjetili su pravoslavni manastir Žitomislić iz 1566. godine, a onda su se vratili do još jednog jedinstvenog simbola Hercegovine – mostarskog Starog Mosta, koji se nalazi na listi UNESCO svjetske kulturne baštine.

Prvobitno je građen između 1557 – 1566. godine, te je kasnije ponovo obnovljen 2004. godine. Luk mosta dug je skoro 29, a visok 20 metara, a njegov profil je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Foto: D.Č./ Sarajevska sehara
Foto: D.Č./ Sarajevska sehara

Ekipa je posjetila i dva odjela Muzeja Hercegovine Mostar – Muzej Stari most posvećen historijatu razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta, a nakon toga i Interpretacijski centar MuM.

Pauza za kafu napravljena je u radionici bosanske kafe Café de Alma gdje su bh. mediji saznali nešto više o ovom popularnom napitku, a za ručak odabran je Restoran “Šadrvan” gdje je tim FAN Tripa uživao u tradicionalnom ambijentu i ukusnoj hrani.

I ovo putovanje u kojem su predstavnici medija upoznavali raznolike ljepote naše države organizovano je uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.