Jednokratne novčane pomoći dodijeljene za 57 ratnih vojnih invalida

U Memorijalnom centru Novo Sarajevo u četvrtak, 01. oktobra upriličena je dodjela jednokratnih novčanih pomoći za 57 ratnih vojnih invalida sa područja Općine Novo Sarajevo u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Do sada je realizirano trinaest mjera pomoći putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, a ovo je realizacija četrnaeste mjere namijenjene boračkoj populaciji s područja Općine.

U svom obraćanju načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako je ovaj vid pomoći namijenjen korisnicima prava na zdravstvenu zaštitu putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine, a koji ne ostvaruju druge prihode, osim prava na ličnu invalidninu, odnosno da nisu u radnom odnosu, da ne ostvaruju pravo na penziju, te da nemaju druge prihode, a u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

“U prethodnom periodu u okviru Programa pomoći realizirali smo još jednu mjeru namijenjenu boračkoj populaciji a radi se o dodjeli jednokratne novčane pomoći za više od 100 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja Općine za vrijeme proglašenja prirodne nesreće bili na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo”, dodao je Općinski načelnik.

Za ove namjene izdvojeno je 10.000 KM, a sredstava su obezbijeđena iz Granta Ministarstva za boračka pitanja o realizaciji pomoći licima iz boračke populacije ugroženim pandemijom korona virusa.

Nakon zvaničnog dijela, prisutni ratni vojni invalidi obišli su i stalnu postavku u Memorijalnom centru Novo Sarajevo posvećenu ratnim vojnim jedinicama iz perioda Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.