Hakeri kradu od bogatih i uplaćuju novac u humanitarne svrhe

Jedna hakerska grupa prvi put je dala ukradeni novac u dobrotvorne svrhe, što zbunjuje stručnjake iz oblasti cyber-kriminala ali i one kojima je novac namijenjen.

Hakeri iz grupe koja sebe naziva “Darkside” tvrde da su od kompanija iznuđivali milione dolara, ali da sada žele da „svijet učine boljim mjestom”.

Ova hakerska grupa objavila je kopije uplatnica od po 10.000 dolara u bitkoinima za dvije dobrotvorne organizacije.
Jedan od njih, “Children International”, saopštila je da neće zadržati novac.

Potez se doživljava kao neobičan i zabrinjavajući razvoj događaja, kako moralno tako i zakonski.
U postu na blogu od 13. oktobra, hakeri tvrde da napadima ciljaju samo velike profitabilne kompanije.

Riječ je o ucjenjivačkim napadima pomoću softvera. Hakeri napadaju IT sisteme kompanija i drže ih blokiranim sve dok ta kompanija ne isplati traženi novac.

„Mislimo da je pošteno da dio novca koji su kompanije uplatile ode u dobrotvorne svrhe”, glasi poruka hakera.

„Bez obzira na to što mislite da je ovo što radimo loše, drago nam je kada znamo da smo pomogli nečijem životu. Danas smo poslali prve donacije.”

Cyber-kriminalci su donaciju objavili zajedno sa priznanicama za porez koje su dobili u zamjenu za 0,88 bitkoina koje su poslali dvjema dobrotvornim organizacijama – The Water Project i Children International.

Children International pomaže decu, porodice i zajednice u Indiji, Filipinima, Kolumbiji, Ekvadoru, Zambiji, Dominikanskoj Republici, Gvatemali, Hondurasu, Meksiku i Sjedinjenim Državama, piše BBC.

Portparol organizacije rekao je za BBC: „Ako je donacija povezana sa hakerima, ne nameravamo da je zadržimo.”

Iz organiziacijeThe Water Project, koji radi na poboljšanju pristupa čistoj vodi u podsaharskoj Africi, nisu odgovorili na molbu da prokomentariše slučaj.

Bret Kelou, analitičar za cyber bezbjednoost u kompaniji Emsisoft rekao je da mu „uopšte nije jasno čemu se kriminalci nadaju ovim donacijama”.

„Možda to pomaže u ublažavanju njihove krivice? Ili možda iz egoističnih razloga žele da ih ljudi doživljavaju kao nekakve Robin Hudove, a ne iznuđivače. Bez obzira na to šta im je motiv, to je sigurno vrlo neobičan korak i, koliko znam, prvi put je neka ovakva grupa donirala dio profita u dobrotvorne svrhe”.

Hakerska grupa Darkside relativno je nova na sceni, ali analiza tržišta kriptovaluta potvrđuje da vrlo aktivno iznuđuje sredstva od kompanija, odnosno žrtava.

Također postoje dokazi o tome da su povezani sa drugim cyber-kriminalnim grupama, odgovornim za napade na kompanije, među kojima je Traveleks (Travelex), koju je jedan takav ojadio u januaru.

Jedan od mogućih razloga za dodatnu zabrinutost jeste i način na koji su hakeri uplatili donacije humanitarnim organizacijama.

Cyber-kriminalci su uplatili sredstva preko američke usluge pod nazivom The Giving Block, koju koristi 67 različitih neprofitnih organizacija iz celog svijeta, među kojima Save The Children, RainforestFoundation i She’s The First.