Holivud i Jean-Claude Van Damme : Nekoliko filmova koje morate da pogledate

Jedan od najvećih akcionih heroja svih vremena proslavio je nedavno 60. rođendan, pa vam donosimo listu njegovih filmova za gledanje.

Činjenica je da svi znaju ko je Jean-Claude Van Damme. Definitivno jedan od najpoznatijih i najpopularnijih akcionih glumaca Holivuda. Svoju karijeru započeo je zahvaljujući svojim karate i kikboks vještinama koje je umetnuo u svoje borilačke filmove i tako nastavio akcionu tradiciju Bruce Lee, Jackie Chan i drugih  velikana, piše BBC.

1. Krvavi sport (Bloodsport, 1988)

Krvavi sport je proslavio Van Damma, koji se prije toga zaista bavio borilačkim vještinama, ali i bodibildingom i baletom.

Sve to je pokazao u filmu koji je tokom godina stekao kultni status (i u kojem glumi i mladi Forest Vitaker).

2. Kikbokser (Kikboxer, 1989)

Godinu dana kasnije na bioskopska platna stigao je Kikbokser, jedan od najpoznatijih Van Dammovih filmova.

Tu se već pokazalo koliko je opasno biti dio Van Dammove porodice. Belgijanac ovdje igra Kurta Slouna, čijeg starijeg brata – šampiona svijeta u kik-boksu – pozovu na turnir u Tajlandu, gdje ga čeka zloglasni Tong Po.

Tong Po je inače toliko opasan da se prije borbi zagrijava šutirajući betonske stubove.

3. Lavlje srce (Lionheart, 1990)

Van Damm u ovom filmu igra Lion Gaultiera , pripadnika francuske Legije stranaca, a ovog puta njegovog brata zapale zbog droge.

Lavlje srce nije baš najbolje prošao kod kritičara iako je na blagajnama imao uspijeh, ali je tokom godina također stekao kultni status.

Zanimljivo je da ovaj film ima čak pet različitih naslova u zavisnosti od zemlje u kojoj je objavljen.

4. Osveta blizanaca (Double Impact, 1991)

Pravi ljubitelji ovdje dobijaju duplu dozu Belgijskih mišića (Muscles from Brussels), kako su mnogi zvali Van Dama. Naime, I u ovom filmu zbog porodičnih problema koje nije znao da ima, sveti se ubicama svog brata blizanca.

5. Univerzalni vojnik (Universal Soldier, 1992)

Snimljeno je nekoliko nastavaka, ali oni su krajnje slabo prošli i nije se proslavio ni Univerzalni vojnik, iako je prilično zaradio.

Film je te godine izazvao veliku pažnju i zbog sukoba Van Damma i Lundgrena tokom prestižnog Festivala u Kanu.