Iako je vrhunac epidemije Mirza Čelik želi zakazati sjednicu Skupštine KS u Domu mladih

Na današnjem Kolegiju Skupštine KS bilo je burno, no izgleda da je sila bila jača od razuma.

Kako je za Patriju potvrdio jedan od članova Kolegija Mirza Čelik je naprasno prekinuo sjednicu Kolegija bez da se glasalo o načinu održavanja sjednice. Za online sjednicu bila je većina u Kolegiju ali je Čelik odbio da stavi takav prijedlog na glasanje.

Tvrdio je da može on donijeti odluku kako će se održati sjednica. Za sada nema zvaničnog obavještenja o sjednici Skupštine KS.

Usred pogoršane epidemiološke situacije kada je dnevni prosjek zaraženih u Kantonu Sarajevo trocifren, predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik želi zakazati sjednicu Skupštine KS u sali Doma mladih. Ona bi trebala biti održana 28. oktobra.

U puno boljoj epidemiološkoj situaciji sjednice su se održavale online, a zašto u ovom trenutku Čelik postupa protivno propisanim epidemiološkim mjerama bez obzira što je Skupština KS izuzeta od mjere na deset dana može se iščitati iz samog dnevnog reda.

Tog dana treba biti određen datum održavanja sjednice Skupštine KS na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi KS.

Postoji vjerovatnoća da određeni broj zastupnika neće prisustvovati sjednici zbog zaraze koronavirusom ili zbog mjere samoizolacije. Upravo na to računa Čelik čime bi se dodatno prolongirala smjena Vlade KS.

Na dnevnom redu je još nekoliko važnih tačaka, a između ostalih i izmijenjen zaključak koji se tiče moratorija na zapošljavanje kako bi bilo omogućeno zapošljavanje ili angažovanje u onim preduzećima i institucijama gdje je radni proces ugrožen.

Prema važećoj naredbi od koje je izuzeta Skupština KS u zatvorenom prostoru može se okupiti 30 osoba, a samo zastupnika ima 35 ne računajući ministre, premijera, službenike, te ljude iz TVSA koji bi trebali omogućiti prijenos sjednice.