Inspektori u javnom prijevozu: Ne poštuju se mjere, može li se povećati broj linija?

Unatoč propisanim mjerama o maksimalnom dozvoljenom broju putnika u autobusima, tramvajima te minibusevima, slike iz javnog prijevoza dokaz su da se ne one ne poštuju.

Osim većeg broja putnika koji uđu u prijevozno sredstvo čime se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere o držanju distance još je veći problem nepravilno nošenje maske ili ulazak bez ikakve zaštite usta i nosa. Osim toga, ne može se primjetiti ni postojanje kontrolora koji bi trebali paziti na poštivanje mjera ili vršiti dezinfekciju.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove potvrdili su za Patriju da su prijevoznici i vozila javnog gradskog prijevoza pod redovnim nadzorima sanitarnih inspektora, koje nerijetko iniciraju i sami putnici, nezadovoljni načinom provođenja higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja koronavirusa.

“Do sada je u postupku pojačanih kontrola u vozilima javnog gradskog prijevoza izvršeno ukupno 36 inspekcijskih nadzora, a radi utvrđenih nepravilnosti, koje se odnose na nenošenje ili neispravno nošenje maski, kao i nepoštivanje propisane fizičke distance, donesena su rješenja sa korektivnim mjerama. Prije dvije sedmice preduzeću GRAS je, nakon konstatovanog stanja u tramvajskom i autobuskom saobraćaju, rješenjem sanitarnih inspektora naložena pojačana kontrola u vozilima, kako bi se obezbijedilo poštivanje mjera, posebno na izrazito frekventnim stajalištima kao što su: Pofalići, Otoka, Nedžarići i Skenderija. Međutim, u jutarnjoj i popodnevnoj špici primjetan je veći priliv putnika, radi čega još jednom pozivamo građane da u ranim jutarnjim i popodnevnim satima daju prednost zaposlenima na korištenje prevoza, kako bi gužve bile manje“, navode iz Inspekcije.

Zbog potencijalne opasnosti od zaraze javni gradski prijevoz ostaje na listi prioritetnih subjekata za provođenje nadzora iz nadležnosti sanitarnih inspektora, međutim planiranje i organizacija redova vožnje na kantonalnim linijama predstavlja zakonsku nadležnost Ministarstva saobraćaja KS.

S obzirom na stanje koje vlada u KJKP Gras i problem sa voznim parkom, vozačima i promijenjenim režimom odvijanja tramvajskog saobraćaja od S krivine do Baščaršije gdje putnike voze autobusi, teško je očekivati povećanje broja vozila na frekventnim linijama. Isto tako komercijalna linija Dobrinja – Vijećnica koju imaju i Centrotrans i Gras trebala bi biti bolje usklađena jer je primjetan i veći broj učenika.

To su sve pitanja za Ministarstvo saobraćaja KS i ministra Adija Kalema.