Općina Stari Grad: Nastavak redovne pomoći socijalno ugroženim građanima

Uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad obišli su danas socijalno ugrožene porodice u općini Stari Grad i izvršili podjelu prehrambenih paketa, dok im je ranije uplaćena i jednokratna novčana pomoć. Na ovaj način nastavlja se kontinuirana briga za najugroženije kategorije stanovništva u ovoj lokalnoj zajednici.

Radi se o porodicama koje su se obratile općini zahtjevima za jednokratne pomoći, a uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, zajedno sa sekretarima mjesnih zajednica, obišli su ukupno 120 adresa kako bi se izvršila provjera uslova u kojima ove porodice žive i opravdanost dodjele novčanih sredstava. Nakon obilaska sačinjena je lista najprioritetnijih, te je izvršena uplata jednokratnih pomoći za 30-ak porodica koje su danas dobile i pakete pomoći.

Zahtjeve su građani predavali prethodnih mjeseci u skladu sa redovnim procedurama koje provodi nadležna Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu koja je sačinila i socijalnu kartu stanovnika ove općine.

Na Bistriku su predstavnici Općine Stari Grad posjetili 76-ogodišnju Amiru Smajić, koja živi sa suprugom, bez ikakvih primanja. Amira je teško bolesna i ne može se samostalno kretati. Živi sa mužem bez ikakvih primanja. „Nama svaka pomoć dobro dođe. Ostala sam skoro nepokretna poslije dva moždana udara. Sreća pa je muž još uvijek pokretan, pa mi pomaže. Teško se živi, a pomoć Općine nam je itekako od koristi“, kazala je Amira.

U jednako teškoj situaciji našla se i Emina Stanković iz mjesne zajednice Logavina koja živi sa sinom i boluje od teške bolesti. „Znači mi što nisam zaboravljena. Veliko hvala svima. Ja sam teško bolesna i uskoro ponovo krećem na terapije. Nije lahko, ali nadam se da će biti bolje.“, ispričala je Emina.

Jednokratne pomoći u iznosu od 150 KM isplaćene se građanima koji su u stanju socijalne potrebe i nemaju nikakva primanja ili imaju stare ili bolesne članove domaćinstva. Općina Stari Grad će nastaviti pomoć i podršku socijalno ugroženim, a putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu krajem mjeseca izvršit će se podjela sredstva za nabavku ogrjeva porodicama kojima je potrebna ta vrsta pomoći.