Kako hidrirati tijelo ujutru nakon buđenja?

Kada se probudite, nakon sedam ili osam sati sna, tijelo je vjerovatno već malo dehidrirano.

Iako je voda uvijek najbolja opcija za početak dana i druge kombinacije mogu imati korisnu ulogu.

Jutarnja čaša vode – U vodu možete dodati limun ili druge agrume, začinsko bilje, krastavac i voće. Voda sa limunom daje organizmu dozu vitamina C, pri čemu treba znati da samo 1 gram soka od limuna, sadrži gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Jabukovo sirće dokazano smanjuje šećer u krvi i snažna je podrška organizmu, te se može dodati u jutarnju čašu vode. Kako biste iskoristili prednosti ovog osvježavajućeg pića, jednostavno pomiješajte 1 kašiku sirćeta u čašu vode.

Voda sa kokosom – Osvježavajuća kokosova voda također je dobra opcija. Puna je hranjivih tvari, minerala i dobar izvor antioksidanata.

Pojačajte metabolizam uz zeleni čaj – Ispijanje zelenog čaja nudi nekoliko prednosti zahvaljujući visokoj dozi antioksidanata. Jedna od tih prednosti je veliki poticaj metabolizmu. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj, ne samo da ubrzava metabolizam, već također može pomoći u bržem sagorijevanju masti u tijelu.

Pojačajte energiju sa sokom od povrća – Ako jutarnja kafa ne djeluje, razmislite o promjeni i popijte čašu zelenog soka umjesto kafe. Hranjive tvari koje se nalaze u povrću, posebno u lisnatom zelenom povrću poput kelja i špinata, dokazano povećavaju doze energije toliko potrebne za svaki novi dan.

Hidratacija je jednostavna sa ovim zdravim jutarnjim napitcima. Preporučuje se da se ne piju gazirani sokovi ili druga pića sa rafinisanim šećerom, energetska pića, alkohol ali i kafa na prazan želudac. Ova pića mogu dovesti do dehidracije i uzrokovati neke nepoželjne jutarnje reakcije.