Kanton Sarajevo: Potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom i 14 oporavljenih pacijenata

U Kantonu Sarajevo registrovana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom i 14 oporavljenih pacijenata od COVID infekcije.

Nakon analize 214 uzoraka, prikupljenih u periodu 02. do 04. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo su potvrđene tri novozaražene osobe koronavirusom. Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada jedna osoba, i u samoizolaciji je od ranije.

U protekla 24 sata, evidentiran je oporavak 14 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 216.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima nalaze se 34 osobe, od kojih jedna koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Devet pacijenta je tokom protekla 24 sata otpušteno sa hospitalizacije iz ovog izolatorija, na sreću nije bilo smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom i dalje 83.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđene 4.708 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.409 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 21. septembra do 05. oktobra ove godine, naloženo je 517 samoizolacija.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći na web stranici Federalnog minisitarstva zdravstva.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19.