Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo: Privremeni izolatorij u fazi planiranja

Akcioni plan zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo u vezi sa Informacijom o poduzetim mjerama i prijedlozima mjera za suzbijanje širenja koronavirusa koja je razmatrana na skupštinskom zasjedanju 25. augusta, Vlada KS donijela je 28. septembra.

Iako je navedeno da su u toku aktivnosti na uspostavi privremenog izolatorija, iz Ministarstva zdravstva KS u odgovoru za Patriju naveli su da je privremeni izolatorij u fazi “planiranja”. Inače, za vršioca dužnosti ministra zdravstva imenovan je ministar privrede Draško jeličić (DF).

“Privremeni izolatorij je u fazi planiranja (prostor, neophodni kadrovi i oprema). Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će u slučaju potrebe predložiti Vladi Kantona Sarajevo formiranje privremenog izolatorija i u slučaju potrebe će sve biti spremno za formiranja (saglasnosti, oprema, kadrovi, prostor)”, navodi se u odgovoru.

Kada je riječ o izolatoriju u zgradi bivše garnizone ambulante kojim će upravljati Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” iz Ministarstva zdravstva KS kažu da aktivnosti na renoviranju i opremanju Izolatorija u Garniznoj ambulanti vodi UNDP na osnovu potpisanog ugovora i u utvrđenoj dinamici, pa samim tim taj dio aktivnosti nije u domenu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.