Krizni štab FMZ: Dolazimo u sezonu pridržavanja preventivnih mjera

Na današnjoj press-konferenciji održanoj u Sarajevu, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa izjavio je da je dosad na području Federacije BiH testirano 160.383 uzorka, od čega je na Covid-19 pozitivno ukupno 18.189.

Ovaj broj čini incidencu od 830 slučajeva na sto hiljada stanovnika.

Zaključno sa 2. oktobrom, prema njegovim riječima, od posljedica ove bolesti umrlo je 536 osoba, što čini smrtnost od 24,5 slučajeva na sto hiljada stanovnika.

“Prema podacima koji su pristigli do danas, dnevni prosjek u zadnjem sedmodnevnom razdoblju iznosi 130 slučajeva dnevno i primjetimo da je zapravo ovaj broj niži, odnosno da je sedmodnevna incidenca niža u odnosu na prehodno izvještajno razdoblje. Sedmodnevna incidenca na sto hiljada stanovnika iznosi 40,9 slučajeva, znači u zadnjih sedam dana prijavljeno je 895 slučajeva Covid-19 na području FBiH”, kazao je Musa.

S namjerom da se sagleda kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom oboljevanju, analizirane su dobne skupine i strukture oboljevanja u septembru.

“Predškolska i školska djeca iznose 6,3 posto i ovaj udio nije promijenjen u odnosu na prehodna izvještavanja. Najviše oboljeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe preko 65 godina čine 16 posto među oboljelim u septembru”, naveo je Musa.

Musa je istakao da je u posljednjih sedam dana, u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 zabilježena incidenca više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika. Također, u Posavskom i Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen je blagi porast incidence.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da su dogovorene mjere o povećanju broja posjetilaca u pozorištima i kinima. Taj broj povećan je sa 50 na 70 osoba, a Čerkez je istakao da za to postoje dobri uslovi jer posjetitelji, osim što nose maske, ne razgovaraju međusobno tokom predstave.

Naglasio je da su sve ranije propisane higijensko-epidemiološke mjere produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva.
Također, istakao je da je data saglasnost da utakmica između BiH i Sjeverne Irske bude održana u prisustvu gledalaca, s tim da maksimalan broj prisutnih može biti između 1.800 i 2.000 ljudi. Svi prisutni morat će ostaviti svoje podatke, a ukoliko nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, uslijedit će razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice.

Epidemija je, kako kaže Čerkez, i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina.

Najavio je razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru iako je dosadašnji tok školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio da su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i liječenje tom metodom, kao i da će Federacija BiH u narednom periodu pokrenuti ovaj proces. Kazao je i da je za rezultate potrebno dosta vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju da dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.