Legendarna rock grupa Queen se nakon 25 godina vratila na prvo mjesto ljestvice albuma u Velikoj Britaniji

Rok grupa Queen se prvi put vratila na ljestvicu od 1995, a koncertni album benda, Live Around The World, pobijedio je konkurenciju K-pop benda Blackpink i bivše Spice Girl Melanie C da bi osvojio prvo mjesto.

“Broj jedan – moj omiljeni broj. Ipak sam uzbuđen”, rekao je bubnjar Roger Taylor.

“Tako mi je drago što ljudi toliko uživaju u ovom albumu,” dodao je Lambert, te nastavlja: “Činjenica da sve ove godine kasnije možemo slaviti kultnu muziku Queen je nevjerovatna.”

“Live Around The World” deseti je album grupe Queen, većina je snimljena sa članom osnivačem i pjevačem Freddiejem Mercuryem, koji je umro 1991. godine, piše BBC.

Lambert je prvi put zapjevao s Taylorom i gitaristom Brianom Mayom 2009. godine kada je bio finalista osme sezone American Idol-a. Zajedno su počeli zajednički nastupati dvije godine kasnije.

Od tada su Queen + Adam Lambert postali jedan od najtraženijih svjetskih koncerata uživo, svirajući svjetskoj publici koja se približila četiri miliona ljudi.

Na live albumu izvode se hitovi poput Don’t Stop Me Now, Radio Ga Ga, We Will Rock You i We Are The Champions u mjestima širom svijeta.

Objavljen je kao zahvala obožavateljima nakon što je Queen-ova turneja 2020 odgođena zbog pandemije koronavirusa.

“Dok se svi borimo sa izazovom stvaranja emisija uživo u svijetu u kojem dominira zastrašujući virusni neprijatelj, činilo se da je savršeno vrijeme za nas da stvorimo kolekciju ručno odabranih najzanimljivijih događaja”, rekla je May.

Album završava nastupom u Sydneyu, snimljenim u januaru ove godine, gdje je bend u potpunosti obnovio svoj povijesni Live Aid set u sklopu prikupljanja sredstava za australijsku krizu.

Queen se suočio s kasnim izazovom za mjesto broj 1 korejskog djevojačkog sastava Blackpink, čiji je debitantski album doživio nagli rast prodaje.