Meteorski pljusak Orinoid: Ako ste ljubitelj zvjezdanih pogleda naredne sedmice pazite na nebo

Meteorski pljusak Orionid obično se događa sredinom oktobra svake godine, a vrhunac će doseći 21. oktobra ove godine.

 

Te večeri Oriodski meteorski pljusak dostići će vrhunac, pružajući vam savršenu priliku da vidite zvijezde padalice.

“Orionidi, koji dosežu vrhunac sredinom oktobra svake godine, smatraju se jednim od najljepših pljuskova godine. Brzi meteori mogu ostaviti užarene “vozove” (užareni komadići krhotina na tragu meteora) koji traju nekoliko sekundi do minuta. Brzi meteori također ponekad mogu postati vatrene kugle.”, kaže NASA.

 

Izraz meteorski pljusak mogao bi vam dati ideju kišnog pljuska. Ali malo pljuskova meteora nalikuje pljuskovima kiše. Orionidi nisu najjači pljusak u godini i nisu posebno poznati po olujama-

Meteore se izmišljeno naziva zvijezdama padalicama . Naravno, zapravo nisu zvijezde. To su ostaci koje su iza sebe ostavile komete, izgarajući u Zemljinoj atmosferi.

Meteori Orionida ostaci su ostataka komete Halley, vjerojatno najpoznatije od svih kometa, koja je posljednji put posjetila Zemlju 1986. Ova kometa ostavlja ostatke na svom tragu koji najpotpunije pogađaju Zemljinu atmosferu oko 20. do 22. oktobra, dok Zemlja presijeca komete orbiti, kao što to čini svake godine u ovo vrijeme.

Čestice koje kometom prosipaju udaraju se u našu gornju atmosferu, gdje isparavaju na oko 100 km od Zemljine površine.

 

“Svaki put kad se Halley vrati u unutrašnji Sunčev sistem, njegova jezgra baca led i kamenu prašinu u svemir. Zrna prašine na kraju postaju Orionidi u oktobru i Eta Aquaridi u maju ako se sudare sa Zemljinom atmosferom.”, objasnila je NASA.

 

Srećom, pljusak meteora bit će vidljiv i sa sjeverne i s južne hemisfere, a vrhunac će doseći malo nakon ponoći u srijedu navečer.

“Pronađite područje daleko od gradskih ili uličnih svjetala. Dođite pripremljeni s vrećom za spavanje, pokrivačem ili stolicom. Lezite ravno na leđa, nogama okrenutim prema jugoistoku ako ste na sjevernoj hemisferi ili sjeveroistoku ako ste na južnoj hemisferi, i podignite pogled, uzimajući što više neba. Za manje od 30 minuta u mraku, vaše će se oči prilagoditi i počet ćete vidjeti meteore. Budite strpljivi – emisija će trajati do zore, tako da imate dovoljno vremena za uvid.”, savjetuje NASA.