Ministar Krivić: KS izdvaja ogromnu sumu novca da bi UNSA mogao u potpunosti funkcionisati

O aktuelnim temama iz oblasti visokog obrazovanja koje su tretirane kroz nedavno donošenje Izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju sa premijerom KS Marijom Nenadićem i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Anisom Krivićem razgovarali su danas predstavnici studenata organizovani u Zajednicu hrvatskih studenata u BiH „Pleter“, na čelu sa njihovim predsjednikom Antom Kelavićem, te Željkom Vukšom Fejzićem i Naidom Mehanović, čelnim osobama Vijeća mladih KS.

Ovo je bila prilika da se prisutnima bliže predstavi ova zajednica studenata u BiH. Prema riječima njenog predsjednika, ona broji oko 100 članova studenata koji dolaze iz BiH i zemalja regiona, a koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu. U fokusu njihovog djelovanja su studentska prava i njihov standard. Pomažu u posredovanju u stambenom zbrinjavanju i upošljavanju studenata za honorarne poslove. Također, preko donatora su obezbijedili 15 stipendija i jednokratnih pomoći, te organiziraju studentska putovanja i kulturne sadržaje.

Primarni povodi današnjeg sastanka, kako su istakli studenti, jesu nedovoljno definisana rješenja smanjivanja školarina na fakultetima, te moguće kvalitativne posljedice pri ublažavanju uvjeta za prelazak u naredne godine studiranja, kako je to definisano nedavnim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. Kako je istaknuto, studente koji nisu iz Sarajeva posebno opterećuje kombinacija online i klasične nastave, odnosno različitost u organizaciji iste od fakulteta do fakulteta.

Takođe, postoje problemi, kako je rečeno, što fakulteti različito primjenjuju Bolonjski sistem studiranja, te ističu i različite pristupe i metode djelovanja među samim profesorima. Studenti su mišljenja da bi bilo dobro stvoriti dodatni okvir koji bi to bolje uvezao i standardizirao.

Od strane ove zajednice već su upućene inicijative prema Rektoratu UNSA za slobodne dane za vjerske praznike jer su stava da studenti svih vjeroispovijesti koji ne žive u Sarajevu ne mogu stići primjereno ih obilježiti za jedan dan, kako je to Zakonom definisano.

Premijer Nenadić je istakao da, iako su neke od tema, kao što su slobodni dani za vjerske praznike definirane državnim propisima, uvijek ima prostora za unapređenje sistema, kao i da se sva zakonska rješenja prilagode svima, kako bi se svi osjećali dobro u Kantonu Sarajevo.

“Uvijek smo otvoreni za nastavak saradnje kako bi Vlada KS kvalitetnije doprinijela sistemu školstva. Naša saradnja sa Vijećem za mlade KS već postoji, smatramo ga relevantnim i ozbiljnim savjetodavnim partnerom i drago mi je da se ovi kontakti nastavljaju i na ovaj način”, istakao je u svom obraćanju premijer Nenadić.

Prepoznajući delegirane teme, kao aktuelna pitanja u oblasti visokog obrazovanja, detaljnije je o svima njima govorio resorni ministar Krivić.

Školarina se utvrđuje Odlukom Vlade KS, uz prethodnu komunikaciju sa Univerzitetom, te zavisi od prikazanih troškova studija. Kako je istakao ministar, kvalitetno obrazovanje ne može biti jeftino.

“Cijena studija koju plaćaju studenti nije puna cijena i ona se definiše Odlukom o visini participacije studenata. Kako koji studij postane skuplji, ta Odluka se mijenja. Uz to, KS odvaja ogromnu sumu novca da bi UNSA mogao u potpunosti funkcionisati”, istakao je ministar Krivić.

Naglasio je da se samo uz punu integraciju i optimizaciju procesa na Univerziteta može se govoriti o smanjivanju školarine.

Kao veći problem, ministar Krivić ističe, činjenicu koja prikazuje kakvo obrazovanje dobije za tu školarinu.

Kvalitetu studija uspostavljaju i kreiraju sami profesori, dok Vlada KS propisuje normative kao okvire njihovog djelovanja.

“Ključ svih problema kvaliteta studija jeste nepostojanje propisane obaveze šta i u kojoj mjeri profesori su dužni dati studentima. Izmjene propisa podigle bi kvalitet visokog obrazovanja na UNSA, bez obzira da li se nastava odvija online ili u učionici“, istakao je ministar Krivić.

Organizacija nastavnog procesa u vrijeme pandemije koronavirusom zavisi od samog Univerziteta jer je Senat, kao najviše akademsko tijelo, odgovorno za kvalitet, organizaciju i akademska pitanja.

Posljednjim izmjenama Zakona omogućena su i formalno online predavanja, kao i polaganje ispita. Neki fakulteti su se po tom pitanju dobro organizovali, dok drugima to ide teže.

“Akademska zajednica ima svoje slobode i obaveze. Ali i Vlada i studenti, kroz sve oblike svog djelovanja, moraju biti na margini te akademske slobode, kako bi procesi tekli zakonito i u interesu studenata“, poručio je ministar Krivić.

Bezuvjetni prelazak na narednu godinu studija, po mišljenju ministra, neće uticati na kvalitet studija. Na kraju ove studijske godine utvrdit će se koliko je studenata obnovilo godinu, jer studenti u konačnici neće biti oslobođeni izmirenja svih svojih obaveza.

Usvojene izmjene prelaska u narednu godinu studija odnose se samo na jednu godinu i uvedena su zbog pandemije koronavirusa. Službe za kvalitet Univerziteta će pratiti uticaj ovih mjera na rezultate rada studenata.