Na današnji dan rođen Teodor Ruzvelt, dobitnik Nobelove nagrade za mir

Na današnji dan 1858. godine rođen je Teodor „Tedi“ Ruzvelt (engl. Theodore “Teddy” Roosevelt), američki predsjednik od 1901. do 1909 i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Teodor Ruzvelt se rodio kao “Theodore Roosevelt Jr.”, u uglednoj njujorškoj aristokratskoj porodici nizozemskog porijekla. Otac Teodor Ruzvelt Sr. mu se bavio trgovinom i filantropskim radom, a majka Marta Bulok je bila kći južnjačkog plantažera i robovlasnika.

Teodor Ruzvelt u mladosti nije išao u škole, nego su ga kod kuće podučavali privatni tutori. Diplomu Harvardskog koledža dobio je 1880. godine, gdje se za vrijeme školovanja istakao kao jedan od nadarenijih studenata. Nakon diplome se upisao na pravni fakultet Univerziteta Columbia u New Yorku, ali je ubrzo shvatio da pravo nije za njega, te je prekinuo studije. Umjesto toga se posvetio pisanju knjige “Pomorski rat iz 1812.”, koja se smatra jednim od najboljih radova na temu anglo-američkog rata.

Ruzvelt je za vrijeme izbora 1888. godine podržavao republikanskog kandidata i budućeg predsjednika Benjamina Harrisona. Harrison ga je sljedeće godine imenovao u Komisiju za javnu službu, gdje se Ruzvelt istakao kao gorljivi reformator i suprotstavljao imenovanjima po političkoj podobnosti. Ruzveltov ugled je tako narastao, da ga je na tom položaju ostavio i demokratski predsjednik Grover Cleveland nakon izbora 1892. godine.

Na republikanskoj konvenciji 1900. godine, Ruzvelt je izabran za potpredsjedničkog kandidata. Nezadovoljan uglavnom ceremonijalnim statusom potpredsjednika, Ruzvelt je razmišljao o napuštanju politike nakon mandata. Međutim, McKinleyevo ubistvo u septembru 1901. ga je prema Ustavu učinilo novim predsjednikom.

Zahvaljujući mirovnom sporazumu između Japana i Rusije, Ruzveltu je 1906. godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Ruzvelt je odlučio napustiti Bijelu kuću, 1908. godine držeći kako njegov ministar rata Vilijam Hovard Taft dijeli ideologiju koju je tada nazivao progresivnom. Taft je iste godine izabran za predsjednika, a Ruzvelt je otišao u Afriku na veliki safari, tokom koje je ubijeno na desetine hiljada životinja, a trofeji kasnije isporučeni vodećim američkim muzejima.

Nakon dugogodišnje političke karijere, Ruzvelt je 6. januara 1919. godine preminuo u snu.