Negativni učinci đumbira na organizam

Iako se đumbir često naziva univerzalnim lijekom, postoje situacije kada treba je potrebno izbjeći njegovo konzumiranje.

Đumbir je pun bioaktivnih spojeva koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Uglavnom se koristi za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Ali postoje i primjene kod mučnina, grčeva, nadutosti, probavni problemi, migrena i gubitka apetita.

Đumbir također pomaže trudnicama, te može ublažiti mučninu u ranoj trudnoći. Međutim, ne preporučuje se za upotrebu u posljednja tri mjeseca jer može prouzrokovati prijevremene trudove i kontradikcije.

Povećava cirkulaciju i protok krvi, što je sjajno za one koji imaju dijabetes ili probleme sa debljinom. Za one koji imaju problema s koagulacijom krvi, to može biti vrlo štetno i može dovesti do velikog krvarenja, čak i uz manje ozljede.

Ako uzimate lijekove za povišeni krvni pritisak, đumbir može imati negativan učinak jer snižava krvni pritisak. Đumbir smanjuje učinak nekih lijekova kao što su beta-blokatori, antikoagulanti i doze inzulina.

Ako pokušavate da se udebljate, nikada ne biste trebali konzumirati đumbir. Pun je vlakana, smanjuje apetit i održava razinu masti. Ako prekomjerno koristite đumbir, to može dovesti do gubitka kilograma, gubitka kose, neredovnih menstruacija kod žena i slabljenja mišićne mase kod onih koji su već pothranjeni. Da biste izbjegli ova stanja, umjesto đumbira uvijek možete koristiti aleva papriku i biber.