Nizozemska nogometna liga pokreće revoluciju, donijeli novo pravilo

Nizozemska nogometna liga pokreće nogometnu revoluciju – donijeli su novo pravilo prema kojemu će dopustiti ofsajd od 10 centimetara.

Odgovor je to na VAR tehnologiju koja svaki položaj tijela napadača koji je ispred defanzivca signalizira kao zaleđe. S time su najviše problema imali u Engleskoj, gdje se niz klubova žalio na milimetarske ofsajde, a jedan od posljednjih primjera je onaj Sadija Mane iz Liverpoola.

On je u susretu protiv Evertona na Goodison Parku u sudijkoj nadoknadi asistirao Jordanu Hendersonu za pobjedonosni pogodak, ali je VAR poništio pogodak zbog milimetarskog ofsajda Senegalca te je utakmica završila rezultatom 2:2.

Zanimljivo, upravo su se Englezi najviše žalili FIFA-i na odluku Nizozemaca da dopuste ofsajd od 10 centimetara.

Šef sudija u FIFA-i Pierluigi Colina je osnovao radnu grupu od 20 pomoćnih arbitara koji raspravljaju o upotrebi VAR-a kada je u pitanju nedozvoljena pozicija napadača. Među linijskim sucima u radnoj grupi je i Srbijanac Dalibor Đurđević, koji pozitivno gleda na pokušaj promjene rigidnih pravila.

“Ova odluka nizozemske lige je očigledno probna, da se vidi je li problem rješiv na ovaj način. Po meni je ovo u skladu s onim osnovnim postulatima u VAR protokolu, a to je ispravljanje čiste i jasne pogreške. Ovim se i pomoćnim sduijama daje mogućnost da jednostavno imaju podršku VAR-a za odluke koje nisu potpuno jasne, kao što tu mogućnost imaju i glavni suci”, kazao je Đurđević za beogradski Telegraf.

On napominje kako u ligama koje koriste VAR pada puno manje golova od liga u kojima VAR još uvijek nije u funkciji, a taj podatak povezuje s pravilom o ofsajdu koje je trenutno na snazi.

“Cilj nogometne igre svakako su golovi i u skladu s tim ovo je, čini mi se, jedino rješenje da se na utakmicama gdje se VAR upotrebljava izbjegnu situacije u kojima se golovi poništavaju zbog kompjuterskih ofsajda”, zaključio je Đurđević.