Nove izmjene Zakona o visokom obrazovanju: U obzir uzeti zahtjevi studenata

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju u KS donose olakšavajuće okolnosti za studente.

Sve izmjene odnose se na akademsku 2019/2020. godinu a važe za 2020/2021. godinu naglašava ministar obrazovanja KS Anis Krivić.

Izmjene omogućuju organizovanje ispita za koje su studenti bili spriječeni da polažu ili za one predmete koji nisu održani zbog pandemije koronavirusa. Ispiti se mogu održavati ili u prostorijama fakulteta uz poštivanje epidemioloških mjera ili online.

Studentima se daje pravo na upis u narednu godinu bez ispunjenja uvjeta iz prošle akademske godine.

“Postojao je zahtjev studenata da se studentima omogući prelazak u narednu školsku godinu s povećanim brojem ETCS bodova koje mogu prenijeti. Naš stav je da treba omogućiti studentima to i izaći u susret. Imamo studente koji nisu imali pristup internetu, a nastava se realizovala online pa nisu mogli dobiti potpis. Poruka studentima da moraju naporno raditi da bi to sve stigli jer je to jedna ‘medvjeđa usluga'”, izjavio je Krivić.

Još jedna olakšavajuća okolnost za studente je ta da školarinu mogu platiti u tri rate. Zakon naglašava da ukoliko se nastava bude odvijala online ona mora biti u skladu sa svim normama i pravilima klasične nastave.

Ministar navodi da su u izradi izmjena u obzir uzeti zahtjevi studenata, inicijativa zastupnika i zaključci Senata Univerziteta u Sarajevu, te da novi zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama KS.