Ovogodišnja “Dječija nedjelja” bez javnih manifestacija, ali uz finansijsku podršku djeci u hraniteljskim porodicama i sa invaliditetom

Posebnim obraćanjem ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasne Agić danas je svečano otvorena ovogodišnja manifestacija “Dječija nedjelja”.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom, a u cilju zaštite građana Kantona Sarajevo, “Dječija nedjelja” od 5. do 11 oktobra će biti obilježena bez održavanja javnih manifestacija.

Umjesto toga, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS će pružiti finansijsku podršku djeci koja su ostvarila smještaj u hraniteljske porodice i djeci sa invaliditetom iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

Kako je navela ministrica Agić, navedene aktivnosti bit će realizovane putem Javne ustanove “Kantonalni centar za socijalni rad” i Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo.

“U okviru obilježavanja ‘Dječije nedjelje’ Ministarstvo će podržati i mentorski program za socijalno uključivanje djece u riziku pod nazivom ‘Stariji brat, starija sestra’, kroz dodijelu donacije Udruženju za prevenciju ovisnosti ‘NARKO NE’. Početak ‘Dječije nedjelje’ obilježila bih porukom: ‘Sreća svijeta je u očima djeteta’, jer budućnost i temelj našeg društva je upravo u dječijoj sreći”, rekla je ministrica Agić.

Predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom KS Fikret Zuko zahvalio se Vladi KS i resornom Ministarstvu na podršci, posebno zbog činjenice jer je veliki broj djece član njihovih udruženja.

“Time što smo mi odabrani kao ozbiljan partner i da su naša djeca predviđena za dodatnu podršku, govori da se pristup u našem društvu mijenja i da će se inkluzija djece sa invaliditetom izvršiti u skladu sa našim, ali i međunarodnim dokumentima koja se odnose na prava djeteta, prava osoba sa invaliditetom, kao i na ljudska prava generalno. Izražavam zahvalnost Vladi KS i Ministarstvu što sve aktivnosti zajednički provodimo na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Zuko.

Šef službe za hraniteljstvo Kantonalnog centra za socijalni rad Enes Šabić naveo je da na evidenciji trenutno imaju 64 djece smještene u hraniteljske porodice, a kojima će se u okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” prižiti finansijska podrška od strane resornog ministarstva.