Općina Novo Sarajevo: Održan radni sastanak povodom prezentacije idejnog rješenja rekonstrukcije vrtića „Kolibri“

U Dječijoj kući Novo Sarajevo, ove godine upriličen je radni sastanak povodom prezentacije idejnog rješenja rekonstrukcije vrtića „Kolibri“.

Radi se o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11 i pripada JU „Djeca Sarajeva“. Na području Općine trenutno je u funkciji šest vrtića JU „Djeca Sarajeva“ čije usluge koristi oko 740 djece.

Općina Novo Sarajevo obezbijedila je sredstva za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vrtića „Kolibri“, a prezentaciji je pored Općinskog načelnika Nedžada Koldže prisustvovala i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Belma Buljubašić sa saradnicima.

U svom obraćanju za medije Općinski načelnik Nedžad Koldžo istako je kako su na području Općine Novo Sarajevo nalaze tri devastirana vrtića, dva su pretrpjela veće ratne štete, dok je ovaj vrtić Kolibri u ponajboljem stanju zbog čega je zajednički odlučeno da se prvo taj objekat rekonstruiše.

“Izrada idejnog projekta je prvi korak u realizaciji ovog značajnog projekta i važno je da nam predstavnici JU „Djeca Sarajeva“ danas daju svoje mišljenje, prijedloge i sugestije kako bi dobili jedan kvalitetan izvedbeni projekat, na osnovu kojeg će se stvoriti uslovi za izdavanje urbanističke saglasnosti za rekonstrukciju objekta vrtića.” istakao je načelnik Koldžo.

Imajući u vidu da prethodna Vlada KS nije podržala ovaj općinski projekat, Općinski načelnik iskoristio je ovu priliku i zahvalio se resornom ministru Anisu Kriviću, koji je bio spriječen da dođe na današnji sastanak, što je odmah prihvatio i podržao ovaj projekat budući da je predškolsko obrazovanje u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Prisutnima se obratila i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Belma Buljubašić istakavši da se na području Općine Novo Sarajevo nalazi više od 200 djece na listi čekanja za školsku 2020/2021. godinu. Direktorica Buljubašić potom se zahvalila Općini Novo Sarajevo što je započela aktivnosti na adaptaciji još jednog vrtića, koji će zasigurno smanjiti liste čekanja barem na ovoj Općini.

Rekonstrukcijom navedenog vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.

Prisutni su informisani da sve prijedloge i sugestije na idejni projekat mogu poslati pismeno Službi za investicije i zaštitu okoliša Općine Novo Sarajevo.