Općina Stari Grad će mladim bračnim parovima omogućiti zakup općinskih stanova

Mladi bračni parovi iz općine Stari Grad uskoro će moći uzimati u zakup stanove u vlasništvu Općine Stari Grad i na taj način rješavati svoje stambeno pitanje.

Zakup stana bit će moguć po znatno povoljnijim cijenama od tržišnih, a pravo će moći ostvariti bračni parovi do 30 godina starosti, sa najmanje pet godina neprekidnog prebivališta u ovoj općini.

Odluka o zakupu stanova mladim bračnim parovima usvojena je na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, na inicijativu vijećnika Sejfe Šehovića. Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove pripremila je odluku i uvrstila je na današnji dnevni red.

Stanovi će se davati u zakup na osnovu raspisanog javnog poziva, onim parovima koji ispune kriterije i budu imali najviše bodova. Zakup može trajati najviše pet godina, a u slučaju da se mladi parovi odluče za stambene jedinice koje je potrebno renovirati, ulaganja će im se kompenzirati kroz zakupnine. Javni poziv bit će objavljen u sredstvima informisanja i o njemu će mladi parovi biti blagovremeno informisani.

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je danas, na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Odluku o umanjenju plaćanja zakupnina zakupcima poslovnih zgrada i prostora u vlasništvu Općine Stari Grad za narednih šest mjeseci. Svim zakupcima općinskih poslovnih prostora umanjuju se zakupnine za 30% u narednih šest mjeseci, tačnije do 31.03.2021. godine. Od odluke su izuzete djelatnosti bankarstva, apoteke i pekare.

Ova odluka donesena je s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na privredu u Starom Gradu, uzrokovanih pandemijom korona virusa, ali prvenstveno radi očuvanja poslovanja privrednih subjekata i radnih mjesta. Podsjećamo, iz istog razloga u martu su zakupnine bile umanjene za 50%, a u aprilu i maju potpuno ukinute. Ovo je konkretan nastavak podrške privredi u Starom Gradu.

Današnja sjednica Općinskog vijeća Stari Grad održana je online, a trajala je nekoliko sati. I pored iscrpnih i detaljnih materijala koje su općinske službe pripremile za svaku tačku dnevnog reda, vijećnik Vedran Dodik zatražio je vraćanje na doradu tačke o zakupu stanova za mlade bračne parove, dok je po pitanju umanjenja zakupnina imao drugačiji prijedlog koji je uključivao i prodaju općinskog zemljišta.

Obje ove odluke prethodno su podržale nadležne komisije, a tokom današnje sjednice pomoćnice načelnika Edina Osmanagić, Aldiana Kavazović i po ovlaštenju pomoćnica načelnika Adela Plakalo još jednom su dale detaljna pojašnjenja dokazavši da su svi prijedlozi pravno i zakonski utemeljeni. Vijećnik Amar Trbović izrazio je javno zahvalnost općinskom načelniku na prijedlogu za umanjenje zakupnina. Nakon dodatnih pojašnjenja obje tačke usvojene su jednoglasno.