Općina Stari Grad: Podjela zdravstvenih paketa za osobe treće životne dobi

Općina Stari Grad i Udruženje „Generacija“ uz pomoć međunarodnih partnera, realizuju projekat “Prevencija i edukacija osoba treće životne dobi za vrijeme pandemije COVID-19”, u starogradskim mjesnim zajednicama.

Projekat se provodi sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, preventivnog djelovanja na bilo koja oboljenja tokom ovog perioda, te podizanja svijesti stanovništva u općini Stari Grad, kroz sinergiju aktivnosti civilnog društva i javnog sektora.

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja „Generacija“ koje od 2017. godine uspješno upravlja općinskim Centrom za promociju i unapređenje zdravlja,  je pojasnio projektne aktivnosti: „Projekat je najviše usmjeren na osobe sa teškim oboljenjima i koji žive sami, a prethodno su odabrani od strane sekretara mjesnih zajednica. U prostorijama Mjesne zajednice Babića bašča danas vršimo podjelu paketa sa vrlo raznovrsnom medicinsko-higijenskom opremom i proizvodima onim građanima koji su mogli doći, ostalim će se paketi dostaviti na kućnu adresu“, kazao je Selmanović. Pakete, njih ukupno 300, će dobiti ugroženi građani svih starogradskih mjesnih zajednica.

Paket sadržava zaštitne rukavice, maske, dezinficijens za ruke, sapun, gel protiv bolova, te osnovne lijekove poput C vitamina, Paracetamola, cinka i vitaminskog čaja.

Za 79-godišnju Vahidu Šurković paket pomoći je od velikog značaja: „Mnogo mi znače ovi higijenski proizvodi. Korona dugo traje, trudim se da što manje izlazim. Uglavnom sam kući, zatvorena, izađem jedino do prodavnice ili po penziju“, izjavila je Vahida.

Muhamed Baković, stanovnik ulice Čeljigovići se mnogo zahvalio na ovoj pomoći: „Imam 82 godine. Bio sam stolar i cijeli svoj život sam proveo ovdje. Mnogo mi znači da me se neko sjetio, iznenadio sam se zbog ove pomoći, a srećom za sada nemam problema sa koronom“, rekao je Muhamed.

Ovo nije jedina projektna aktivnost Centra za promociju i unapređenje zdravlja. U parku At mejdan (ukoliko dozvoljavaju vremenske prilike) se redovno održavaju vježbe za fizičko unapređenje zdravlja, korisnicima se vrši mjerenje triglicerida, holesterola, šećera i krvnog pritiska.