Općina Stari Grad: Uklonjeni ruševni objekti na Bistriku

Završeno je uklanjanje ruševnih objekata na lokacijama Bistrik brijeg br 2 i 4.

Objekti na Bistriku su predstavljali opasnost po ljude i imovinu zbog izuzetno lošeg stanja u kojem su se nalazili, a Služba za civilnu zaštitu u više navrata je postavljala trake i table upozorenja. Zbog stanja u kojem su se nalazili, rješenjem urbanističko-građevinskog inspektora nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove naloženo njihovo rušenje.

Na brojnim sastancima sa građanima mjesnih zajednica održanim prošle i ove godine, ruševni objekti istaknuti su kao jedan od prioritetnih problema.

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić krajem prošle godine je naložio nadležnim službama da ispitaju stanje na terenu i naprave evidenciju svih ruševnih objekata koji predstavljaju neposrednu opasnost. Sačinjena je lista prioriteta, te je u zavisnosti od vlasništva utvrđenog nad takvim objektima, počelo njihovo uklanjanje.

Uklanjanje ruševnih objekata trajni je zadatak nadležnih općinskih službi kako bi se otklonila svaka mogućnost da dođe do njihovog obrušavanja i dalekosežnijih posljedica.

Dosad je izvršeno uklanjanje ruševnih objekta: u ulici Hamdije Kreševljakovića br 86 – prekoputa Papagajke; na Alifakovcu, u ulici Braće Morić broj 11; u ulicama Hercina 5, Brdovita 1 i Hamdije Kreševljakovića 84.

Pored ovih rušenja, u prethodnom periodu su, na osnovu naloga općinske inspekcije, građani izvršili rušenje osam opasnih objekata koji su bili u njihovom vlasništvu, na lokacijama:

Megara br.6, Sutorinska br.4, Maguda čikma br. 12, Džemala Čelića br.1, Bistrik džamija br.1, Požegina br.12, Alifikovac br.38, i Bakije sokak br 30.