Osam čajeva koji efikasno ublažavaju menstrualne tegobe

Osim što je glavni napitak za podizanje temperature tijela preko zime, čaj je i odličan odabir u posebnim danima u mjesecu za svaku ženu.

Bolne menstruacije mogu biti iscrpljujuće, a menstrualni grčevi nekim ženama čak mogu otežati svakodnevne radnje.

Čaj je poznat po svojim zdravstvenim prednostima, od smanjenih simptoma bolova do povećane energije i boljeg cjelokupnog zdravlja. U biti ovaj zdravi napitak može nas vratiti na noge, a najbolji dio čaja je što je i izvrsnog okusa.

ČAJ OD KAMILICE

Cvijet kamilice stoljećima je poznat po svom umirujućem djelovanju. Savjetuje se da ga pijete nakon večere ili prije spavanja kako biste se opustili nakon dugog radnog dana. Naime, kamilica sadrži glicin koji je poznati sastojak koji se koristi za smanjenje grčeva u mišićima i opuštanje živaca. Da biste u potpunosti iskoristili moć čaja od kamilice, preporučuje se da ga počnete piti otprilike dvije sedmice prije menstruacije.

ČAJ OD ĐUMBIRA

Čaj od đumbira pravi se od rizoma biljke đumbira. Riječ je o pomalo začinjenom čaju koji daje osjećaj trnaca, a za njegovu pripremu možete koristiti svježi, osušeni đumbir ili đumbir u prahu. Jednostavno dodajte kašiku u kipuću vodu i ostavite pet do sedam minuta. Istraživači smatraju da redovna konzumacija đumbira može pomoći ublažiti grčeve u menstrualnom ciklusu i smanjiti preveliko krvarenje.

ČAJ OD KOMORAČA

Komorač je odličan sastojak protiv jakih grčeva. Sadrži antiinflamatorna svojstva koja smanjuju bol, a pomaže pri želučanim problemima, od probavne smetnje do nadutosti (još jedan uobičajeni znak mjesečnice).

ČAJ OD HIBISKUSA

Čaj od hibiskusa primjer je čaja koji vam može biti najbolji prijatelj ili za neke dame ne baš tako dobar prijatelj. Dakle, prije kuhanja šalice, pobrinite se da ona neće imati negativnih nuspojava za vas. Cvijet hibiskusa, uz pomoć oko bolnih grčeva tijekom menstruacije, može vam pomoći i u regulaciji, ali sa druge strane hibiskus utječe na razinu estrogena što može izazvati duže trajanje menstruacije.

ČAJ OD LISTA MALINE

Poznato je da čaj od lišća maline reguliše menstrualni ciklus jer sadrži lojnicu koja tonira maternicu. Kada je maternica u tonu, ona je opuštenija što smanjuje grčeve. Čaj je također dobar izvor asimiliranog kalcijuma, koji pomaže u regulaciji oslobađanja hormona koji uzrokuju predmenstrualne sindrome poput grčeva i anksioznosti. Da biste napravili klasičan čaj od listova crvene maline, stavite listove maline u lonac sa vodom i pustite da krčka pet minuta. Ako želite slatko, možete dodati med ili druge zaslađivače kao što su šećer.

ČAJ OD MENTE

Iako je općepoznato da čaj od mente ublažava bolove u sinusima, djelotvornost protiv menstrualnih bolova manje je poznata činjenica. Tajni sastojak je mentol u čaju koji umanjuje jačinu menstrualnih grčeva i potiče olakšanje. Čaj od mente svojim snažnim antispazmodičnim svojstvima olakšava bol oko mišićnih zidova maternice i pomaže kod bolova u menstruaciji. Konzumirajte šolju čaja od mente dva do tri puta dnevno. Možete započeti sa dozom četiri dana prije početka i nastaviti je piti tijekom cijelog ciklusa.

ČAJ OD CIMETA

Cimet se može pohvaliti antispazmodičnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv menstrualnih bolova. Još jedno bonus svojstvo čaja od cimeta je to što djeluje protuupalno, što znači da može ublažiti grčeve. Da biste napravili čaj, dodajte cimet u vodu i pustite da vrije najmanje petnaest minuta. Možete dodati med ili mlijeko da dodate malo ukusa. Ako vam je draže, možete posuti cimetom svoju kašu ili smoothie za sličan efekt.

ČAJ OD RUŽE

Čaj od ruže mnogo je više od njegove slatke ružičaste i mirisne note. Dokazano je da utječe na moderiranje hormona, a to je dobra vijest za dame jer se većina problema sa menstruacijom može povezati sa nepravilnim radom hormona. Također, čaj od ruže ima sposobnost da pomogne kod promjena raspoloženja, održavajući osobe u boljem psihičkom stanju.