Pilav: Nagli skok broja zaraženih, pridržavanje mjera ostaje prioritet

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je na današnjoj press konferenciji da je došlo do skoka broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana, a na klinici Podhrastovi tri osobe su na respiratoru.

“Od 30.01. do 08.10. ukupno je zaraženih 4.907, 4.538 izliječenih i trenutno aktivnih 282. U istom periodu je 87 smrtnih slučajeva”, kazala je Pilav.

Od početka 30.01. u KS je testirano 45.441 uzorak.

“Na temelju indikatora mi ćemo pooštravati javno-zdravstvene mjere. Najveći broj zaraženih je radno stanovništvo od 19 do 65 godina. Kada je riječ o aktivnim slučajevima zaključno sa 7. oktobrom u općini Novi Grad je 60 posto, Ilidža i NS po 40 posto slučajeva. U samoizolaciji je 581 osoba”, kazala je ona.

Posebno je istakla da se prati odvijanje nastavnog procesa, a od 8. septembra do 8. oktobra bilo je 38 slučajeva zaraze bez žarišta u bilo kojoj školi.  Od 15.09. do 8.10. kod 25 prosvjetnih radnika je potvrđen koronavirus. Pilav je istakla da se još uvijek nije razmatralo donošenje jačih restriktivnijih mjera.

“Život ne smije stati, ako je pitanje da li će doći do lock-downa to ćemo vidjeti”.

Dodala je da građani vrlo često ne mogu identificirati vrijeme i mjesto gdje su se zarazili, a ako se taj broj poveća onda se može reći da je virus u lokalnoj transmisiji. Pilav je kazala da je odgovornost na stanovništvu koje se treba pridržavati javno-zdravstvenih mjera.

“U slučaju pojave akutnih respiratornih simptoma ostati kod kuće i javiti se ljekaru, nerijetko dobivamo podatak da građani imaju nekakvu bojazan da ne bi došlo do nekih nerazumijevanja na poslu. Pozivamo poslodavce da obavljaju razgovore sa uposlenicima. Očekujemo sezonsku gripu virus još uvijek nije u cirkulaciji”, istakla je.

Kada je riječ o broju osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru (50 i 100) moguće je da će se i smanjiti taj broj ukoliko se pogorša situacija.

“Jedna od mjera ukoliko se bude pogoršavala situacija razmatrat će se posebne mjere i za ugostitelje. Ono što je primijećeno je da se u javnom prijevozu ne poštuje nošenje maski, a to su mjere koje su na snazi. Solidarnošću štitimo jedni druge”, zaključila je Pilav.