Podrška Kantona Sarajevo Međunarodnoj naučnoj konferenciji o genocidu nad Bošnjacima

Međunarodna naučna konferencija „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995 – 2020: uzroci, razmjere i posljedice“ održat će se u ponedjeljak 19. oktobra u Vijećnici.

Planirano je da učešće uzme 76 eminentnih stručnjaka čiji će se radovi naći u zborniku iz kojeg će učiti buduće generacije.

Ovim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je danas sa predsjednikom Naučnog odbora ove konferencije akademikom Mirkom Pejanovićem i rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifetom Škrijeljem, te direktorima Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Instituta za historiju UNSA Rasimom Muratovićem i Sedadom Bešlijom.

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić i predstavnica Ministarstva finansija Zejna Avdić.

Gosti su upoznali prisutne sa svim dosadašnjim aktivnostima koje su poduzeli na pripremi ove, po riječima akademika Pejanovića, vrlo značajne konferencije, te naglasili da će se sva izlaganja objediniti u zbornik radova koji će se štampati na bosanskom i engleskom jeziku.

Naučna zajednica po drugi put organizuje konferenciju na temu genocida u Srebrenici. Planirano je da se za dvije godine održi u Tuzli, uz posebnu radionicu u Srebrenici, i to o temi demografske obnove Srebrenice i njenog ekonomskog razvoja.

„Cilj naučno-istraživačkih napora je da se konačno rasvijetle svi aspekti posljedica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u svim dimenzijama ljudskog opstanka i življenja, a posebno u smislu obnove Srebrenice i multietničkog života u njoj“, istakao je akademik Pejanović.

Premijer je rekao da Kanton podržava ovaj naučni skup i tematsku konferenciju i da će dati svoj doprinos za ovaj značajan projekt za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

„Svi smo svjesni činjenice šta je bilo te ’95. godine, ali se nažalost posljedice protežu sve do danas. U Srebrenici je došlo do fizičke rekonstrukcije, ali je veliko pitanje šta je sa duhovnom obnovom“, istakao je premijer Nenadić.

Ministar Krivić je poručio da je najvažnije zadržati naučni pristup ovim temama, za šta imamo odlične stručnjake, kao i da te inicijative trebaju krenuti iz našeg kantona.

„Sarajevo je preživjelo agresiju, a njegovi građani su uvijek suosjećali sa Srebreničanima, zato će svaki projekt koji se tiče njih imati našu podršku“, navela je ministrica Kustura.

Rektor Škrijelj se zahvalio premijeru Nenadiću i ministrima, te ih ovom prilikom pozvao da prisustvuju konferenciji u Vijećnici kako bi zajedno sa organizatorima poručili da se genocid nikada, nigdje i nikome ne desi, jer su njegove posljedice užasne. Obaveza svih nas je da o tome govorimo, potcrtao je rektor.