Foto: Twitter

FC Barcelona u ogromnim dugovima, za isplatu igračima potreban kredit

Finansijska situacija u Barceloni je kritična, a s obzirom da katalonski klub ne može više dizati kredite u španskim bankama, za pomoć su se obratili američkoj investicionoj banci Goldman Sachs.

Tako tvrdi ekonomski stručnjak Marc Ciria, koji je blisko sarađivao sa nekadašnjim predsjednikom Barselone, Joanom Laportom.

“Klub trenutno koristi 30-godišnji zajam za finansiranje projekta modernizacije infrastrukture. Uzimaju se krediti koji su neisplativi, a to što su se obratili Goldman Sachsu zapravo govori da ne mogu da dobiju zajmove od domaćih banaka. To je potez očajnika, jer Sachs ima kamatu tri do četiri posto, a kada ne možete da platite, pojavi se čovjek koji preuzima dionice ili imovinu”, upozorava Siria.

Španski mediji navode da to ne bi značilo da bi taj bankarski fond postao vlasnik kluba, nego bi preprodavao dionice, što bi moglo da dovede do toga da Barcelona dobije nove vlasnike.

“Laž je da koronavirus ima veze sa finansijskim problemima. To je laž koja dolazi iz odbora direktora. Prije pandemije Barcelonini dugovi iznosili su čak 740 miliona eura, a sada su porasli na 820 miliona. Pola milijarde duguje se domaćim bankama i ne mogu više da pozajme. Dug povećavaju na dnevnoj bazi kako ne bi igrač ostali bez primanja”, ističe Ciria.

Zato je pitanje kakvo će stanje aktuelno rukovodstvo ostaviti svojim nasljednicima, prenosi Sport Centar.