Predsjedavajući Čelik zakazao održavanje sjednice Skupštine u Domu mladih

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik zakazao je održavanje 30. radne sjednice Skupštine za sutra, 28. oktobra 2020. godine, s početkom u 10:00 sati u Domu mladih Kulturno-sportskog centra „Skenderija“.

“S obzirom da se radi o zatvorenom prostoru u kojem će boraviti više od 30 ljudi, želim podsjetiti da je održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS dozvoljeno u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 21. oktobra ove godine”, rekao je Čelik.

Naime, Krizni štab je tog dana donio Naredbu kojom se iz tačke 1. ranije donesene Naredbe, od 12. oktobra 2020.godine, a kojom je utvrđeno da u zatvorenom prostoru nije dozvoljeno okupljanje više od 30 ljudi, izuzima održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS. Ova Naredba je donesena na osnovu Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 15.10.2020. godine, tačke 11., kojom je omogućeno da se na ovakav način organizuju i održavaju sjednice i radna tijela Parlamenta FBiH.

“Želim naglasiti da je propisano da se sjednice i radna tijela održavaju, uz obavezno poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju omogućava provedbu navedenih mjera”, izjavio je predsjedavajući Čelik.

Istakao je da je rukovodiocima kantonalnih službi naloženo da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se osigurala provedba propisanih higijensko-epidemioloških preporuka tokom sutrašnje sjednice u Domu mladih, zbog čega je zajedno s njima danas i obišao ovaj prostor.