Prije tačno sedam godina preminula Jovanka Broz

Prije tačno sedam godina, u 89. godini života preminula je Jovanka Broz.

Jovanka Budisavljević Broz bila je supruga jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Bili su u braku od 1952. do njegove smrti 1980.

Nakon Titove smrti, sva njena imovina je zaplijenjena, a ona se preselila u državnu vilu na Dedinju gdje je živjela u kućnom pritvoru. Nikad nije jasno dokazano koliko se Jovanka Broz miješala u državnu politiku i je li bila više od obične supruge. Mnogi vjeruju da je bila žrtva ambicija mnogih političara.

Do kraja svog života nije pristala iznijeti svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, ali je poznato da je pisala memoare. Prijatelji koji su je često posjećivali kada se povukla od javnosti isticali su kako su je često znali naći kako kuca na pisaćoj mašini.

U 21. godini života Jovanka je dobila dva Ordena za hrabrost, a od 1941. nosilac je Partizanske spomenice, najvećeg priznanja za ratne zasluge i učešće u narodnooslobodilačkoj borbi Titove Jugoslavije.

Jovanka je šest godina bila član Titovog okruženja u nepotvrđenoj ulozi sekretarice/člana posluge.

Tajno vjenčanje desilo se 15. aprila 1952. u Titovoj vili Dunavka u Iloku s Aleksandrom Rankovićem kao mladoženjenim kumom i generalom Ivanom Gošnjakom kao mladinim kumom.Tito je tada imao 60, a Jovanka 28 godina. Zvanično otkrivanje Jovanke kao prve dame dogodilo se godinu nakon vjenčanja.

Do polovine sedamdesetih, Jovanka je postalajala udaljenija od Tita. Razlaz se odvijao u etapama. Tokom 1975. nije bila prisutna na pojedinim Titovim inozemnim posjetama, a počele su kružiti glasine da se često svađaju. Aprila iste godine Tito je napustio njihovu rezidenciju u Užičkoj 15 i sam se preselio u Beli dvor.

Udovica Josipa Broza bila je bez ličnih dokumenata od 1980, kada joj je suprug preminuo a tek 30 godina poslije dobija iste. Nakon Titove smrti nije često izlazila u javnost.

Preminula je 20. oktobra 2013. u 89. godini života. Po vlastitoj želji sahranjena je u Kući cvijeća 26. oktobra 2013. godine uz taktove pjesme “Bella ciao”. Pet ordena koje je Jovanka Broz dobila kao major bivše JNA i nositeljica Partizanske spomenice, bilo je izloženo tokom sahrane.

Kada je porodica došla da ih nakon sahrane preuzme, utvrđeno je da su nestali. Policija nije uspjela utvrditi da li je ordenje nestalo tokom mimohoda građana za vrijeme sahrane ili dan kasnije, kada je ulaz bio besplatan za sve koji su preminuloj Jovanki željeli odati počast.