Šatro/ Izetbegović i Erdogan razgovarali o tome je li burek samo s mesom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik AK partije su razgovarali telefonom.

Kako saznaje portal Šatro.info, razgovarali su o jako bitnim temama za region i svijet, a glavna među njima je bila da li je burek samo s mesom ili se burekom može zvati i burek sa sirom, krompirom, zeljem.

Naime, Bakir Izetbegović, kao i svi građani Bosne i Hercegovine, tvrdi da je burek samo s mesom, te da se ostale delicije ovog tipa mogu zvati krompiruša, sirnica, zeljanica i tako dalje.

“On je mene zvao da porazgovaramo o tom bitnom pitanju, te da pokušamo usaglasiti stav, jer se često na sastancima sporimo oko te teme. Kad dođe posluženje, oni svi govore burek s ovim, burek s onim, a ja ih stalno moram ispravljati, pa nam onda pola sastanka prođe u raspravi oko toga. Poslije ne ostane dovoljno vremena za ekonomske i političke teme. S druge strane, rekao sam gospodinu Erdoganu da nikako nije uredu da on ima zajednički stav s Vučićem, Milanovićem, Zaevom i ostalim visokim dužnosnicima koji nisu Bošnjaci. Znači tražio sam od njega da se od očituje spram bureka kao samo piti s mesom”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Recep Tayip Erdogan je rekao da je to poprilično teško izvodivo iz razloga što je burek na ove prostore došao iz Turske, a da se tamo govori baš onako kako govore u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te da bi građani BiH trebali konačno, u vrijeme interneta i dostupnosti informacija, da shvate da su ukrivu, i ako ne da promijene svoju nomenklaturu, onda barem da drugima ne nameću svoj, jasno netačan naziv za ovo jelo.